Google подобрява автоматичното попълване за търсения, свързани с изборите в САЩ

0
68

В четвъртък Google обяви промени в работата на алгоритмите на своята търсачка, когато хората търсят информация за президентските избори в САЩ на 3-ти ноември тази година или за кандидатите.

Една от промените е във функцията за автоматично довършване на фразата или ключовите думи при търсене, която помага на хората като предсказва какво точно биха могли да търсят въз основа на най-популярните търсения и тези, които получават най-подходящи резултати. По същество, промяната в автоматичното довършване на търсените думи означава, че вече фразите няма да бъдат довършвани с имена на настоящите кандидати за президенти. Така например, ако напишете „дари на“ (donate to) в търсачката, Google ще блокира предложенията за автоматично довършване, които включват имената на конкретни кандидати или политически партии.

Компанията също така премахва предложенията за автоматично търсене относно изборните процеси или изисквания, независимо какво конкретно засягат. Това означава, че предложенията за търсене на „гласуване по телефона“ ще трябва да бъдат въвеждани ръчно, а не попълвани автоматично от търсачката.

„Ще премахнем предсказвания, които биха могли да се тълкуват или възприемат като насърчаващи или подкрепящи кампанията на един кандидат за президентските избори, както и такива, които биха могли да се изтълкуват като подкрепа на определен метод за гласуване“, казва Дейвид Граф, старши директор на политиките за доверие и безопасност на Google, пред репортери в четвъртък.

Google също заяви, че се опитва да гарантира, че невярната информация няма да проникне в информационните панели на търсачката, които понякога се появяват, когато хората търсят публични личности или места. Тези панели се попълват от няколко източника, включително и Wikipedia. Но тъй като данните в Wikipedia могат да се редактират от всеки поради либералната природа на портала, има шанс в статиите за определени личности да бъдат включени дезинформация, шеги и неверни твърдения, които да се разпространят сред милиарди души, а именно това е нещото, което Google се опитва да избегне. Google заяви още, че работи съвместно с Wikipedia и са разработили автоматични системи, които ще помогнат да избягването на подобни грешки.

Компанията също така заяви, че е създала собствено „бюро за разузнаване“, което да следи информацията в Google по време на нови събития като избори или природни бедствия, при които информацията е от жизнено важно значение.

Промените идват във времена, в които компаниите от Силициевата долина се опитват да докажат, че могат да избегнат подводните камъни, с които са се сблъскали през 2016 г., когато много технологични гиганти бяха обвинени, че са оказали влияние върху изборите в САЩ. Тогава като най-голям виновник беше спрегната Русия, чиито хакери и дезинформационни агенти са работили активно в платформи като Google, Facebook и Twitter, за да повлияят на резултатите от изборите.

Промените също така подчертават желанието на Google да бъде разглеждана като политически неутрална компания по отношение на изборната дейност. Google заедно с други технологични компании от Силициевата долина като Facebook и Twitter, бяха обвинени от републиканците в антиконсервативни пристрастия, като категоричното твърдение за това дойде от президента Доналд Тръмп, който не представи доказателства. Преди две години президентът каза, че резултатите от търсенето в Google са били „фалшифицирани“, за да се популяризират негативни новини по негов адрес. Google многократно са излизали с изявление, че техните процеси са безпристрастни и политически неутрални, но освен Тръмп, много критици, анализатори и политолози през годините са изказвали съмненията си относно това.

Промените във функциите за търсене в Google подчертават огромното влияние на технологичния гигант върху информацията, която хората виждат. Това господство събуди контрола на законодателите и регулаторите.

Компанията е обвинена, че вреди на конкурентите си, като дава приоритет на собствените си продукти и услуги в резултатите от търсенето, пред тези на останалите компании. Критиците също казват, че технология гигант подкопава популярността и посещенията на много уеб сайтове и платформи, като извлича съдържание от техни публикации и използва тази информация в подготвените предварително отговори при търсене на популярни запитвания директно в търсачката, вместо просто да предоставя списък с връзки, които препращат потребителите към други сайтове.

Съобщава се още, че Министерството на правосъдието на САЩ проучва бизнеса с търсещата машина на Google и се очаква да заведе антимонополно дело още този месец. В четвъртък Google заяви, че промените във функциите на търсачката свързани с политическите търсения не са свързани с продължаващите антимонополни разследвания и дела срещу компанията.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари