fbpx
11.2 C
София

Защо Google подписа договори с медиите в Австралия, а Facebook даде отпор?

Най-четени

Google и Facebook предприемат поразително различни подходи по отношение на предложената в Австралия правна мярка, която ще изисква от тях да плащат на издателите на нови за използване на тяхното съдържание.

В сряда тази седмица News Corp. на Рупърт Мърдок подписа тригодишно споразумение, по силата на което Google ще трябва да заплаща за новините, които публикува в новинарската секция на търсачката, и които излизат на най-преден резултат, при търсене за дадено събитие или ключова дума, която е популярна в медийните заглавия. Тази сделка следва първоначалната, сключена между Google и Seven West, като се съобщава, че се очаква още една сделка с Nine Entertainment – и двете компании са австралийски медийни гиганти. Сделките са предназначени да помогнат на Google да влезе в съответствие с предложения австралийски закон, който все още не е приет, но потенциално би могъл да изисква от компанията да плаща за статии, използвани от търсачката ѝ. В същия ден Facebook заяви, че ще попречи на австралийските издатели на новини и потребители да споделят новинарско съдържание в социалната мрежа, с което пое по радиално противоположна посока от тази на Google.

„Предложеният закон по същество не разбира връзката между нашата платформа и издателите на новинарско и друго съдържание, които я използват, за да го споделят“, пише Уилям Истън, който ръководи операциите на Facebook за Австралия и Нова Зеландия, в публикация в официалния блог на компанията. „Законодателството ни оставя един ясен избор: или да се опитаме да се съобразим с новия закон, който пренебрегва реалността на тази връзка, или да спрем да разрешаваме новинарските услуги в нашата социална мрежа в Австралия. С натежало сърце, избираме второто.“

Отявлено различните подходи на двата технологични гиганта идват, когато австралийското правителство се готви да разгледа Кодекса за договаряне на медийните услуги, който ще принуди компаниите да плащат на издателите на новини за използваното от тях съдържание. Дебатът относно предложението стана толкова спорен, че Google в един момент дори заплаши, че може да прекрати работата на търсачката си и редица други услуги на територията на Австралия, тъй като бизнес модела на компанията би бил сериозно нарушен от приемането на такова законодателство. Миналата седмица комисията на сената в Австралия и е препоръчала законопроекта, който обхваща и Facebook, да премине през парламента и да се превърне в закон. А по-рано компанията Microsoft също препоръча, че подобен закон за заплащане на медийното съдържание, трябва да бъде приет и на територията на САЩ.

Това навежда над мисълта, че сделките, които Google сключи сега, може да са предвестници на подобни лицензионни споразумения за новините и актуалното съдържание по целия свят. Член на Европейския парламент е заявил пред популярния технологичен портал CNET миналата седмица, че се надява на територията на ЕС да бъдат включени мерки, подобни на тези в кодекса на Австралия, в предстоящо законодателство, а канадски министър посочи примера на Австралия като основен мотив, който е накарал Google да започне да сключва сделки с различни издатели на съдържание, по силата на които да заплаща за него.

„Ако Австралия успее да приеме закона и покаже, че той в действителност работи и е от полза на издателите на новини и друго съдържание, това може да бъде прецедентен пример за други правителства по целия свят“, казва Даниел Герваис, професор по право в университета Вандербилт, който смята, че подобно законодателство би било приложимо „за Канада, Нова Зеландия и може би други страни“.

Facebook заяви, че кодексът не отчита ролята на социалната мрежа за насочване на читателите към издателите на новини и съдържание. В публикация в официалния блог на социалната мрежа Ийстън казва, че съдържанието на новините е по-малко от 4 процента от това, което хората виждат в своите новинарски емисии, но само за изминалата година е „генерирало приблизително 5,1 милиарда безплатни препратки към австралийски сайтове за новини, които се оценяват на потенциална стойност от около 407 милиона австралийски долара (еквивалентни на 315 милиона щатски долара), ако издателите на съдържание е следвало да заплащат за тях.“

Какво ще стане, ако законът в Австралия бъде приет?

Ако се превърне в действителен закон, кодексът ще даде на Google и Facebook отсрочка в рамките на 90 дни, в която да постигнат лицензионни споразумения с квалифицирани австралийски издатели на съдържание и новини, които да се появяват в резултатите от търсенето на Google и в емисията на Facebook. Ако не бъдат сключени сделки, назначени от правителството регулаторни органи и арбитри ще издават законово решение за това колко технологични компании ще трябва да плащат на издателите на съдържание. Google се притеснява, че това може да доведе до принудително задължаване за плащане за връзки в търсенето на Google, което според компанията би подкопало принципите на отворения интернет.

Сделките с австралийските медийни компании се извършват чрез Google News Showcase, глобална инициатива, за която Google е отделила 1 милиард долара за издателите на новини. Компаниите, които се регистрират в News Showcase, ще получават заплащане, за да предоставят подготвен списък с новини и публикации, които да се показват в приложенията на Google News. Освен в Австралия, News Showcase е обявена и за регионите Великобритания, Бразилия, Франция и Германия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини