fbpx
17.4 C
София

Google получи одобрение да задейства подводен интернет кабел от САЩ до Тайван

Най-четени

Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) разреши на Google да управлява част от подводен интернет кабел, който свързва САЩ и Тайван.

Отчасти финансирана от Google и Facebook, Тихоокеанската светлинна кабелна мрежа (PLCN) свързва Лос Анджелис с Хонконг, Филипините и Тайван. Досега американските регулатори блокираха активирането ѝ поради опасения, че проектът може да застраши националната сигурност.

Приближавайки се до крайния предел на капацитета на мрежата в региона APAC, Google подаде обжалване, поради факта, че може да претърпи значителни сривове, ако проектът продължи да бъде задържан и се наложи да пренасочи трафика през други системи, като в обжалването също бе изтъкнато, че това би могло да доведе до намаляването на стойността на скорошните капиталови инвестиции в САЩ.

Техническият гигант твърди, че има „незабавна необходимост“ да се отговори на завишеното търсене на мрежов капацитет между САЩ и Тайван, по-специално за свързване на тайванския център за данни на Google с дейта центровете на компанията в Съединените щати и за обслужване на потребителите в азиатско – тихоокеанския регион.

Тихоокеанската светлинна кабелна мрежа

Обявена през 2016 г., PLCN първоначално започва само като първият подводен кабел, който свързва САЩ и Хонконг. Оптичната кабела мрежа може да се похвали с трасе от 12 800 км. кабели и прогнозен капацитет до 120 TB в секунда, което я превръща в най-голямата мрежова точка в транс-тихоокеанския маршрут.

Отговор на жалбата на Google, FCC предостави на компанията разрешение да управлява свързващия кабел от САЩ до Тайван за шест месеца, докато се очаква излизането на окончателното решение за активирането на PLCN.

Въпреки това, участъците, които се движат към Хонконг, ще останат неактивни заради страховете от заплаха на сигурността и продължаващия конфликт между Вашингтон и Пекин. Регулаторите също се обезпокоени от участието на Dr Peng Telecom & Media Group в проекта – компания със силни връзки със забраният китайски технологичен гигант Huawei.

Google отпразнува решението на FCC и добави, че техният специализиран екип за въвеждане в експлоатация и глобална поддръжка на мрежите непрекъснато увеличава капацитета, за да отговори на прогресивно нарастващите нужди на потребителите по целия свят. Само през изминалата година, единствено търсачката на Google е обработвала 63 000 търсения за една секунда в световен мащаб, а ако съдим по субективните данни за ръста на използване на услугите, 15% от всички търсения за 2019 г. са били направени от потребители, които никога не са използвали услугите на Google преди това.

Според FCC, Google също ще „преследва диверсификация на точките за взаимно свързване в Азия“ като част от временното регулаторно споразумение на управление на тихоокеанската светлинна мрежа.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини