Благодарение развитието на алгоритмите за машинно обучение, интернет гигантът постигна точност на разпознаване на човешката реч на ниво 95%. Това дава възможност за предлагане на гласови помощници от висок клас.

През последните около 4 години Google постигна огромно развитие в това направление и подобри разбираемостта на човешката реч с 20%. Това са данни от доклада на Мари Пикер от Kleiner Perkins Caufield & Byers. Ако това развитие продължи със същите темпове, съвсем скоро ще настъпи денят, когато ще можем да разговаряме със смартфоните си също така просто и лесно, като с другите хора. Информацията е от годишния доклад Internet Trends Report по време на събитието Code Conference в Калифорния.

На мероприятието бе казано още, че броят гласови запитвания на мобилните устройства бързо расте и през 2016 година те са били вече 20% от общия брой смартфони. Освен в мобилните устройства, гласовите команди все по-често се използват за управление на битовата техника и в преводача на Google.

Според статистиките, през последните четири години, точността на разпознаване на човешката реч е нараснала от 75% на 95%. Интересно е, че човекът също има точност на разпознаване същите 95%. Може би ще станем свидетели, когато машините ще достигнат 100% разпознаване на човешката реч.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за