Google прави още един опит за система за здравни досиета

3
493

Google набира хора, които да дават обратна информация за нов инструмент за записване на медицинска информация, насочен към потребителите, съобщават от Stat News в петък. Компанията иска да знае как хората искат да взаимодействат с информация, извлечена от техните медицински записи.

В момента компанията набира около 300 души, които използват устройства с Android в Северна Калифорния, Атланта и Чикаго.

Това е вторият опит на Google да създаде начин за достъп на хората до техните медицински досиета. През 2008 г. стартира платформата Google Health, чиято цел е да даде на хората начин да проверяват цялата си медицинска информация онлайн. Компанията обаче не успя да реализира очакванията си с тази платформа, заради което Google я затвори през 2012 г. „Не сме намерили начин да превърнем тази ограничена употреба в широко разпространена и постоянна част от всекидневните здравни процедури на милиони хора“, пишат от Google в публикация в блога си още през 2011 г.

В последствие експертите имаха редица различни теории за неуспеха: някои смятаха, че това е така, защото потребителите по това време всъщност не на се интересували от това технологични платформи като Google да поемат директен контрол върху тяхната здравна информация. Други казват, че Google не е направила достатъчно, за да интегрира своята платформа с цялостния пейзаж на системите за здравна информираност и дигитализация по това време, или че компанията не е направила достатъчно, за да покаже на хората, че може да ѝ доверят своите здравни данни.

Десетилетие по-късно вече сме в съвсем различна картина на дигитализацията на здравните системи. Apple стартира секция за здравни записи в приложението си Health през 2018 г., което позволява на хората да изтеглят своята болнична информация и сведения от посещения на клиники директно на своя iPhone. Приложенията, които се грижат за потребителското здраве, се разраснаха много, носимите устройства придобиват все повече уелнес функции и хората все повече и повече са свикнали да боравят със здравната си информация чрез смартфони и други устройства.

Google работи и върху медицинска документация, насочена към лекарите: Нейната програма Care Studio дава на клиницистите начин за по-лесно търсене на информация в медицинските досиета на пациентите. Други здравни усилия включват приложения за изследвания, което позволява на потребителите на Android да участват в медицински изследвания и функцията Nest Hub, която проследява съня.

Google на свой ред напредва значително в инициативата си за интегриране на здравните досиета на потребителите, каза пред Stat News Боб Уахтър, председател на катедрата по медицина в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Той съветва Google за нейните проекти за здравни досиета: „Надявам се, че компанията ще реализира тази цел по премислен, премерен и зрял начин“.

1 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари