Google обяви план за създаването на нов дейта център в Европа. Той ще се намира в Хамина, Финландия и компанията ще инвестира в него около €600 милиона, предава Ройтерс. Медията посочва, че компанията вече е направила сериозна инвестиция в размер на €800 милиона евро, които са ѝ били нужни да преустрои стара фабрика за хартия в близост до града за целта. Името на компанията, която е била собственик на фабриката е Stora Elso, като споменатите мощности се намират в близост до руската граница. Google закупува фабриката още преди десет години. Компанията прави две последователни инвестиции в сега съществуващия обект – през 2011 и през 2013.

Досегашният дейта център в Хамина е най-модерния обект на Google от този тип, като охлаждащата му система използва морска вода от финския залив.

Що се отнася до спомената модерна охлаждаща система, то тя се възползва от една от оригиналните характеристики на фабриката, построена по дизайн на един от най-известните финландски архитекти – голям тунел, който свързва фабриката с океана. Така водата се влива директно в охлаждащата система, където се отвежда чрез серия от топлообменници към сървърните ракли, за да се върне после обратно в залива. При откриването на центъра, от Google се похвалиха, че това е най-модерната и първия от своя вид охладителна система.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за