Мобилните приложения може да са по-широко разпространени поради голямата достъпност на смартфоните, но уеб приложенията са най-горещото нещо на пазара на софтуер в наши дни. Те носят със себе си обещанието за наличие на различни платформи за всичко, което може да управлявате през модерен уеб браузър.

Но те също така носят и рисковете, свързани с всяка уеб страница в интернет. Вместо да има магазин за уеб приложения, Google обяви най-високо ниво домейн на име .app (TLD), който може да се използва за лесно запомняне на URL адреси и по-безопасни транзакции между уеб браузър и уеб сървър.

Какво се крие зад това име? С простото действие на добавяне на „.app“ домейна към името на приложението си, като „bestappever.app“, вие правите две неща. Първо, давате на потребителите лесен начин да запомнят адреса на приложението ви в мрежата. От друга страна, незабавно им съобщавате за намерението и целта на този адрес като уеб приложение, по същия начин както .com (технически) се отнася до търговски уебсайт или както .gov е част от правителството на САЩ.

Към тях Google добавя още едно предимство към използването на специален домейн .app. По подразбиране, всички .app сайтове изискват HTTPS, което го прави първият домейн от високо ниво, който налага мярката за сигурност. Това по подразбиране означава, че комуникацията между уеб сървъра и браузъра ще бъде защитена от външни влияния и атаки с прихващания, което води до повишаване на нивото на доверие между потребителите и приложението.

Разработчиците на мобилни приложения могат да се възползват от всички, дори ако нямат уеб приложение. Те вместо това могат да използват уеб сайт .app като целева страница и център за новини за приложението си. .app домейните ще бъдат достъпни за избор на регистратор от 8 май, но тези, които са част от Ранния достъп на Google, могат да заявят домейн още сега срещу допълнително заплащане.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за