Google предлага нови стандарти на конфиденциалността с цел защита на потребителските данни в интернет

2
583

Google представи инициативата Privacy Sandbox, в рамките на която предлага за реализация в браузърите няколко API, даващи възможност за достигането на компромис между необходимостта потребителите да запазват своята конфиденциалност и на сайтовете да проследяват предпочитанията на потребителите.

Практиката показва, че конфронтацията само влошава ситуацията. Така например, блокирането на трасиращи Cookie доведе до по-интензивното използване на алтернативни техники, като например косвената идентификация (browser fingerprinting), чрез която се създава цифров профил на потребителя, включващ информация за използваната ОС, браузър, шрифтове, MIME типовете, режимите на криптиране, както и редица особености на използвания хардуер.

Google предлага стандартния Floc API, който ще даде възможност на рекламните мрежи да определят категорията интереси на потребителя, без да се дава възможност за индивидуална идентификация. Този API ще оперира с общите групи интереси, обхващащи големи групи обезличени потребители (например, почитатели на класическата музика) и няма да позволява манипулирането на данните на ниво историята на посещение на конкретните сайтове.

Друг нов момент е, че за измерване ефективността на рекламата и оценка конверсията на кликовете се разработва Conversion Measurement API, даващ възможност за получаването на обобщени данни за активността на потребителя в сайтовете, след прехода чрез клик върху реклама.

За разкриването на мошениците и спамерите се предлага Trust Token API, базиран на протокола Privacy Pass, използван за идентификация на Tor потребителите. Чрез този API се дава възможност за класифициране на потребителите на заслужаващи и незаслужаващи доверие.

И накрая, за защита от съставянето на цифров профил се предлага техниката Privacy Budget, с която браузърът поставя лимит на информацията, която може да се използва за профилиране на потребителя.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мето
Мето

На пръв поглед звучи добре, на всъщност това е начало на нещо още по-лошо – олигопол на големите MS, Apple, Google, Amazon и Facebook над личната информация. Режейки достъпа на по-малките наглеци до данните, олигополът ще се спука от печалби и което всъщност е страшното – ще добие огромна безконтролна власт. Тя неизбежно ще бъде монетизирана и политически, наченки на което вече наблюдавахме при скандала с Кеймбридж Аналитика.

Mastermind
Mastermind

Пчели против меда! Брей, да не повярваш!