fbpx
25.9 C
София

Google представи публичната бета на Android 11: нововъведения и промени

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

На 11-ти юни 2020 година година Google представи публичната бета версия на мобилната операционна система Android 11. Презентацията бе планирана за 3 юни, но всичко бе отменено заради протестите и сблъсъците с полицията в САЩ.

В новата публична бета на Android 11 участват всички смартфони от фамилията Google Pixel с изключение на най-първата серия:

  • Pixel 2
  • Pixel 2 XL
  • Pixel 3
  • Pixel 3 XL
  • Pixel 3a
  • Pixel 3a XL
  • Pixel 4
  • Pixel 4 XL

Потребителите с тези модели мобилни телефони могат да пробват новата ОС чрез безжично обновяване (OTA) и първи да оценят възможностите на най-свежата ОС на Google преди да излезе стабилната версия. Можем да не се съмняваме, че официалните фърмуери и за редица други модели смартфони ще излязат съвсем скоро. През месец февруари излезе първата информация за някои от възможностите на Android 11, а сега Google съобщи какви са особеностите и нововъведенията в публичната бета на Android 11.

Основни нововъведения и възможности на публичната бета на ОС Android 11

Новият раздел Conversations (разговори). В Android 11 разработчиците изцяло са преосмислили всички уведомления с цел постигане на максимално удобство и лекота на използване. Създадена е нова отваряща се отгоре област, която се намира точно под иконката за бързите настройки, в която се показват всички съобщения и уведомления, включително от Android Messages, Facebook Messenger и т.н. Новото е, че от тази секция е възможен прегледа и отговарянето на всички съобщения, без да се налага стартирането на отделните приложения за всяко уведомление. За по-важните от тях може да се зададе приоритетен статут и те да се показват на видно място. Може да се зададе и приоритет някои уведомления да се показват и в режим „Не безпокойте“.

Bubbles. Освен в област, която се отваря най-отгоре, може да се направи така, че останалите кореспонденции да се извеждат във вид на малко мехурче, което се се показва над всички други стартирани приложения. Функцията Bubbles работи съвсем като Chat Heads във Facebook Messenger (появи се преди 7 години), но сега е достъпна за всеки месинджър инсталиран в смартфона.

Priority conversations (Приоритетни разговори). Възможност за отбелязването на някои разговори като приоритетни – изображението на отсрещната страна се показва и при заключен екран. От настройките може да се зададе това изображение да показва и в режим „Не безпокойте“.

Нови уведомления. Android 11 идва с по-опростени и по-разбираеми пресети за уведомленията със звук и уведомленията без звук, като работата с пресетите е много гъвкава.

Промени в режима Do Not Disturb (Не безпокойте). Предоставени са възможности за настройка, кои приложения или контакти могат да изпращат съобщения в този режим.

Плеър при уведомленията. В бързите настройки има нова опция за управление на възпроизвеждането.

Промени в интерфейса на скрийншотите. Дадена е възможност за създаването на така наречените „дълги скрийншоти“. Тази възможност отдавна се предлага от редица други производители на смартфони, но сега тя става системна функция на Android. И още, при правенето на скрийншот, в левия долен ъгъл се появява малък програмен прозорец с изображението на скрийншота. Подобен ефект има в iPhone.

Функция за запис на видео от екрана. Още една функция, която отдавна присъства във фирмените потребителски интерфейси на другите производители на смартфони, и която сега се поддържа от Android 11 на системно ниво.

Ново меню за изключване на устройството. При натискането на бутона за изключване на смартфона се появява ново меню, като има възможност за настройки на това меню. Оттук се дава достъпа до банковите карти за Google Pay и оттук става управлението на интелигентния дом.

Нови възможности в екрана за наскоро стартираните приложения. В списъка с отворените приложения в Android 11 са добавени иконките „Направи скрийншот“, „Сподели скрийншот“ и „Маркирай“ за селектиране на текст.

Препоръчителни приложения. В Android 11 е усъвършенствана системата за препоръки на приложенията – в най-долната част на екрана се показват иконките на приложенията, автоматично подбрани от системата в зависимост от ситуацията. Тази функция може изцяло да бъде изключена. Има възможност някои иконки да бъдат направени статични, като ИИ алгоритмите ще се съобразят с това при предлагането на нови приложения.

Разрешенията в Android 11. Google ограничава възможностите на приложенията във фонов режим. Въведена е нова функция за нулиране на всички разрешения. Тя може и да отмени всички дадени разрешения, ако съответното приложение не е използвано повече от три месеца. Въведени са еднократни разрешения. Сега, когато дадено приложение иска например, разрешение за получаване на информация за местоположението, появява се нов програмен прозорец, в който се предлагат три възможности – По време на използване на приложението, Само този път и Не разрешавам. Вариантът „Само този път“ е нов и е много удачен. Ако за работата на приложението е необходим постоянен достъп, то потребителят се изпраща към настройките, за да предостави самостоятелно необходимото разрешение. Нещо повече, ако два пъти се кликне върху „Не разрешавам“, то Android 11 повече няма да позволи на това приложение да иска това разрешение.

Гласово въвеждане. Въведена е възможност за естествено управление на различните възможности на смартфона с помощта на опростени гласови команди.

Втората бета версия на Android 11 е планирана да излезе през месец юли, а през август можем да очакваме последната трета бета. Финалната версия на Android 11 се очаква да излезе през месец септември тази година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини