Google представи своята нова операционна система Fuchsia

4
154

Google публикува първите компилации на новата операционна система Fuchsia, за която се разработват две ядра: Magenta и LK. Ядрата се разпространяват с MIT лиценз, а системните компоненти на новата ОС с Apache 2.0 лиценз. Кодът е написан на езика C. Поддържат се процесорните микроархитектури ARM, ARM64 и x86-64. Минималното системно обкръжение вече може да бъде стартирано в QEMU. Скоро се очаква да излезе версия за Raspberry Pi 3.

Magenta е цялостно функционално ядро, подходящо за комютърни устройства като смартфони и персонални компютри. Ядрото LK, което се разработва в рамките на проекта littlekernel е предназначено за системи с ограничен обем оперативна памет и слаби процесори.

Това не е официален анонс и засега Google само е качил кода в хранилищата. Документацията е доста оскъдна и започва с надписа Pink + Purple == Fuchsia (a new Operating System). В екипа на Fuchsia участват видни програмисти и разработчици взели участие в големи проекти като NewOS, BeOS, Danger, iOS и webOS.

За създаване на интерфейси за приложенията се препоръчва фреймуърка Flutter, написан на програмния език Dart, а Fuchsia може да стартира приложения, написани на Dart. Графиката се осигурява от библиотеката Escher, която може да използва OpenGL или Vulkan, и поддържа разширени визуални ефекти. За програмистите се предлага фреймуърка Mojo.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

4 коментара за "Google представи своята нова операционна система Fuchsia"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка