Google представи своята нова операционна система Fuchsia

4
9

Google публикува първите компилации на новата операционна система Fuchsia, за която се разработват две ядра: Magenta и LK. Ядрата се разпространяват с MIT лиценз, а системните компоненти на новата ОС с Apache 2.0 лиценз. Кодът е написан на езика C. Поддържат се процесорните микроархитектури ARM, ARM64 и x86-64. Минималното системно обкръжение вече може да бъде стартирано в QEMU. Скоро се очаква да излезе версия за Raspberry Pi 3.

 

Magenta е цялостно функционално ядро, подходящо за комютърни устройства като смартфони и персонални компютри. Ядрото LK, което се разработва в рамките на проекта littlekernel е предназначено за системи с ограничен обем оперативна памет и слаби процесори.

 

Това не е официален анонс и засега Google само е качил кода в хранилищата. Документацията е доста оскъдна и започва с надписа Pink + Purple == Fuchsia (a new Operating System). В екипа на Fuchsia участват видни програмисти и разработчици взели участие в големи проекти като NewOS, BeOS, Danger, iOS и webOS.

За създаване на интерфейси за приложенията се препоръчва фреймуърка Flutter, написан на програмния език Dart, а Fuchsia може да стартира приложения, написани на Dart. Графиката се осигурява от библиотеката Escher, която може да използва OpenGL или Vulkan, и поддържа разширени визуални ефекти. За програмистите се предлага фреймуърка Mojo.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
критиченdanchobgSamverlink Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
критичен
критичен

Де факто значи системата не е представена, а просто някой се е натъкнал на някакви файлове. Изгърмяхте ентусиазиращото заглавие и след време, когато Google наистина представи (евентуално) нещото пред публика, какво ще напишете? „Google най-после показа своята нова операционна система Fuchsia“?

danchobg
danchobg

-подходящо за мощни устройства
-като смартфони
-за системи с ограничен обем оперативна памет и слаби процесори
??????

Samverlink
Samverlink

Данчо, земи се зачети малко, че се предлага с 2 ядра, аман от…..

danchobg
danchobg

Устройства като смартфони и с ограничен обем памет не са „мощни“.