Google представи силно опростена версия на Android – MicroDroid

0
1550

Google разработва нова операционна система. Тя се нарича MicroDroid и е базирана на Linux версия на Android с минимален брой функции.

В официалния сайт на интернет гиганта е качено кратко описание на мобилната операционна система MicroDroid. Там се казва, че това е силно орязана и ограничена по възможности платформа, базирана на Android ядрото, която може да се използва и във виртуалните машини. Целта на този проект е съвсем банална –  да се даде възможност за стартирането на конкретно приложение върху дадено мобилно устройство със слаб хардуер, като се заобиколи графичния интерфейс на операционната система и по този начин се икономисат значителни ресурси.

Този проект показва, че Google възнамерява да адаптира виртуализацията на Android за различните видове устройства, с цел да осигури по-висока информационна безопасност. Това ще даде възможност на производителите да представят на пазара устройства, предназначени за строго определена цел. Операционната система на тези устройства няма да е пълноценна платформа, а само приложения с няколко нива от защити, в което липсват уязвимостите на Android.

MicroDroid включва минимален брой компоненти от Android, предназначени за изпълнение на тясно специализирани задачи. На едно и също устройство могат да бъдат записани няколко изолирани едно от друго копия на MicroDroid с различни системни компоненти с цел по-добра информационна безопасност.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари