Google пусна безплатно приложение за социална дистанция

6
566

Google пусна експериментално приложение за социална дистанция, което използва разширена реалност, за да ви помогне да спазвате препоръчителните два метра отстояние от всички останали хора около вас, когато сте навън.

Приложението наречено Sodar, чието име най-вероятно е построено от думите „social“ и „radar“ е уеб приложение, което използва кадрите, които улавя чрез камерата на смартфона, докато е активирано и наслагва двуметров диаметър около устройството ви, така че лесно да видите дали сте твърде близко или твърде далеч от останалите хора около вас, както и да прецените дали трябва да се отдалечите или можете да си позволите да се приближите.

Има обаче някои недостатъци. Инструментът е достъпен само за потребителите с устройства работещи под собствената операционна система на Google Android, така че собствениците на iPhone няма как да го инсталират, но все още могат да се възползват от него като отворят уеб версията му през Google Chrome.

Как се използва?

За да използвате Sodar е необходимо да имате инсталирани Google Play Services за AR (преди известен като ARCore). Това ще ви позволи да използвате всички видове инструменти за добавена реалност на телефона си, а автоматичните актуализации означават, че няма да е необходимо да изтегляте допълнителен софтуер, тъй като технологията е съвместима.

След като направите това, посетете уеб сайта на Sodar и потвърдете, че искате приложението да създаде 3D карта на заобикалящата ви среда и да регистрира всичко, което сензорите на камерата улавят. Изображенията, които ще бъдат направени по този начин, няма да се споделят с никого и да бъдат изпращани никъде – те ще се намират единствено на самото устройство.

Ще бъдете подканени да насочите камерата на телефона си към пода и да я преместите, след което двуметровият кръг ще се появи центриран на екрана, с оцветено покритие, показващо вашето лично пространство, като диаметърът на кръга е препоръчаните от Световната Здравна Организация два метра разстояние с цел избягване на предаване и заразяване с новия коронавирус или COVID-19.

Sodar е доста просто приложение и за разлика от други приложения с добавена реалност, той не взема предвид мебели и други предмети, когато картографира заобикалящото ви пространство. Това обаче е удобен инструмент, който да имате на разположение, особено когато отивате на пазар за хранителни продукти и стоки от първа необходимост, пътувате в обществения транспорт или се намирате на обществено място, разговаряте с приятел, близък или дори с колеги по работа и искате да сте сигурни, че спазвате необходимата дистанция за предотвратяване на разпространението на новия вирус.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари