Google пусна видеа, представящи развитието на Земята във времето

0
26

В понеделник Google обяви, че празнува 40-тата годишнина на сателитите Landsat на NASA, които постоянно обикалят около Земята, събират информация за повърхността ? и правят изображенията достъпни на Google Earth.

Снимки на Земята, направени от сателитите Landsat, които правят обиколка на планетата ни всеки 16 дни от юли 1972г. насам, сега са достъпни под формата на видеа с последователните изображения на Земята, представяйки нейното развитие.

Тук можете да видите тези видеа, някои от които представят разрастването на Лас Вегас, намаляването на горите край Амазонка или в Мексико, промяната на снежната покривка през сезоните и др.

„С тях можете да пътувате във времето от 1999г. до 2000г. и да видите трансформацията на нашата планета“, написа Google в блога си.

Това най-дългият последователен архив на повърхността на Земята, който някога е бил заснет. Сателитите минават от полюс до полюс, улавяйки всеки сантиметър от нея, събирайки информация, а след това повтарят същия процес. Това позволява на учените да видят нагледно как планетата се променя в хода на времето и да следят здравето ?.

Компанията смята, че това са най-големите видео кадри, направени някога в мрежата: „Ако можехте да видите цялото видео на пълна резолюция, един кадър би бил 1,78 терапиксела, което е равно на 18 футболни игрища, покрити с компютърни екрани, подредени един до друг“, добави Google.

Въпреки че архивите на Landsat са отворени за безплатен преглед от 2008-ма насам, енджинът на Google Earth направи възможен лесния достъп до информацията.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари