Google работи върху използването на стандартното Linux ядро в Android

3
908

По врене на конференцията Linux Plumbers 2019 Google съобщи нова информация относно своята инициатива за прехвърляне в стандартното Linux ядро на някои елементи от Android ядрото. Крайната цел е възможността за използване на едно общо ядро в цялата Android екосистема вместо да се създават отделни специализирани ядра за всяка версия на Android. Тази цел вече е частично постигната и на конференцията бе показан Android смартфона Xiaomi Poco F1 с фърмуер на базата на немодифицирано стандартно Linux ядро.

Когато проектът стане готов, на производителите на смартфони ще бъде предложено да използват стандартното Linux ядро. Компонентите за поддръжка на специфичния хардуер на мобилните телефони ще се предоставя като отделни модули за ядрото, без да се използват каквито и да било пачове за обикновеното Linux ядро.

През изтеклата една година от Android ядрото, което е модифицирано Linux ядро, в стандартния Linux Kernel бяха прехвърлени някои специфични възможности. Това е например подсистемата PSI (Pressure Stall Information) за анализ на информацията за времето, необходимо за изчакване получаването на достъп до различните ресурси – процесор, памет и вход/изход.

На практика досега за всеки модел на мобилно устройство се компилира собствено Android ядро, което не може да се използва в другите устройства. Тази система значително усложнява обновяванията за различните уязвимости и прехода към нови версии на ядрото.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ядро
ядро

„На практика досега за всяко едно мобилно устройство се компилира собствено Android ядро, което не може да се използва в другите устройства.“

По-правилно било „за всеки модел“, или подобно, защото ако за „всяко едно устройство“ се компилира собствено ядро….. не ми се мисли 🙂 трябва целият китайски народ да компилира.

Даниел Десподов
Даниел Десподов

ОК, съгласен

ко стана
ко стана

е нали щяха да вадят нова ОС която няма общо с линукс