Google работи върху новия формат на изображения WebP 2

4
728

Google представи своя нов експериментален формат за кодиране на изображения WebP 2, който трябва да стане по-ефективна замяна на формата WebP. Новият формат е все още на етап разработване и не е готов за широко използване. Засега кодерът и декодерът не поддържат обратна съвместимост с предишните кодеци и не е направена оптимизация на кода.

WebP 2 ще предлага някои нови възможности като например HDR с 10-битов цвят, по-ефективно компресиране на информацията за прозрачността, пълноценна поддръжка на анимация, лесно инкрементно декодиране (послойно декодиране с повишаване на детайлността всеки един следващ етап), бърза многонишкова софтуерна реализация, намаляване на визуалната деградация при нисък битрейт, подобрен режим на компресия със загуби.

Предназначението на новия формат е идентично с това на първия WebP: мрежово прехвърляне на изображения, силна оптимизация при средна резолюция на изображенията, използване в уеб пространството и мобилните приложения.

Основните усилия при разработката на новия формат се полагат предимно за увеличаване ефективността на компресията. Първият WebP формат дава възможност за намаляване размера на файла с от 25 до 34% сравнение с JPEG файл с аналогично качество, а в режим компресия без загуби осигурява с 26% по-малък размер на файла в сравнение с PNG формата. Новият WebP 2 осигурява 30% по-добра компресия без загуби в сравнение с първия WebP,

Тестваният прототип засега не е оптимизиран и неговите скорости за компресия и декомпресия са твърде ниски и не са подходящи за ежедневно използване.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари