Google отново се заемат с добавената реалност, предава The Verge. Компанията разработва AR устройство, което ще използва свой собствен чип и може да дебютира до две години. Става дума за проект с кодовото име Project Iris, като засега по него работят близо 300 човека, но се очаква скоро този брой да се увеличи значително. Project Iris е все още в съвсем ранен стадий на разработка и според източници на изданието по-вероятно е да излезе на пазара след 2024, като все още няма изградена ясна стратегия относно конкретната му аудитория, която ще преследва. И макар устройството да е в наистина ранен етап, то вече имало изготвени няколко прототипа. То наподобява очила за ски и работи без нуждата от външен енергиен източник и кабели.

Към настоящия момент очилата използват като операционна система Android, но според запознати финалната версия вероятно ще се възползва от специализиран софтуер за добавена реалност. Project Iris няма да използва готов процесор от предлаганите в момента, като известните тук са малко. Това, което се знае е, че обработката на информацията за устройството ще е поделена между този чип и облака на Google – генерираното AR съдържание в облака ще бъде излъчвано към устройството чрез безжична интернет връзка.

Ако и когато Project Iris се осъществи, той ще срещне сериозна конкуренция на пазара в лицето на Meta (преди Facebook), които разработват широкодостъпни AR очила, Snap, както и Apple, които според слухове имат сходен проект.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари