fbpx
1.5 C
София

Google разказа за атаките от „рускоговорящи хакери“ към блогъри в YouTube

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Google разказа за „финансово мотивирани фишинг кампании“, насочени към блогърите в YouTube. Според наличните данни от 2019 г., компанията предотвратява атаки от хакери, „вербувани в рускоезичен форум“, използващи пощенски списъци с фалшиви предложения за сътрудничество и разпространение на злонамерен софтуер сред жертвите.

Според Google киберпрестъпниците изпращат фишинг имейли до блогърите, канейки ги да си сътрудничат от името на съществуващи компании. Ако жертвата последва линка от такъв имейл, нападателите получават достъп до идентификационните му данни за вход в YouTube. По този начин каналът на жертвата попада под контрола на хакерите, които по-късно или го препродават, или го използват за да показват схеми, свързани с криптовалутите.

В съобщението се казва, че атаки от този тип са започнали да се регистрират в края на 2019 г. Съвместните дейности на Google и редица компании, работещи в областта на информационната сигурност, позволиха до май тази година да се намали броят на фишинг-имейлите с с 99,6%, изпращани чрез пощенската услуга Gmail. Компанията съобщи за блокиране на 1,6 милиона фишинг-съобщения и 2,4 хиляди файла, изпратени от киберпрестъпници. Освен това, Google помогна и за деблокирането на около 4000 потребителски акаунта. Според докладите, Google е предал информация за фишинг-атаките на Федералното бюро за разследвания, чиито специалисти ще продължат да проучват случая.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Св. Нео от Матрицата
Св. Нео от Матрицата
1 месец

Русия – световен терорист № 1.

Нови ревюта

Подобни новини