Google свали от каталога си 29 мобилни приложения, които крадат снимки

7
1429

Въпреки високата ефективност на технологията Google Play Protect и филтрирането на вредния софтуер, в Play Store магазина все още е пълно с Android приложения, които имат съмнителна активност в мобилните устройства. Но Google не отстъпва – тази седмица компанията е свалила от каталога 29 апликации, които показват неприятни и лъжливи реклами, и дори крадат лична информация. Приложенията са принципно за правене и разглеждане на снимки, но всъщност те периодично препращат потребителите към порно сайтове, активират фишинг измами, които крадат данни, като изискват попълване на формуляр „за конкурс“. Други от тях би трябвало да „разкрасяват“ автопортретите на потребителите, докато де факто те са ги изпращали на външни носители.

Софтуерът е използвал хитри трикове, за да прикрие своята природа. За компресирането са ползвани няколко степени на компресия, за да бъде заблуден анализа на Play Protect. Сървърите им пък са защитени чрез криптиране на файловете от най-висок клас. Приложенията могат да се скрият от стандартния списък, предоставен в Android и могат да се зареждат заедно със стартиране на устройството.

Проблемът не би бил толкова сериозен, ако приложенията не бяха така известни, преди Google да ги премахне. Три от тях имат над един милион тегления в Play Store, а единадесет други приложения – над сто хиляди. Има голяма вероятност много от мобилните устройства все още да имат някое от приложенията в паметта си, без потребителите да знаят каква вреда причиняват.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
5 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Странно, не виждам Google Photos, който ми е качвал всички снимки без да ме пита близо година.

Хахаха
Хахаха

Когато си го настройвал ти е предоставило достатъчно диалогови прозорци.

Пенчо
Пенчо

@Хахаха, да да от типа „искате ли снимките ви да са защитени, спасени, перфектни?“ естествено всеки натиска да, и то почва да качва ли качва без да ти казва как точно ти спасява снимките…

Смях
Смях

Не, в интерес на истината описва всичко, трябва да си компютърно неграмотен да активираш нещо подобно и да не го искаш. Не казвам, че няма soliciting, просто не би трябвало човек, който коментира в ИТ сайт да е толкова прост да активира нещо, което не иска.

Valkost
Valkost

Най-простото решение за проверка на това, до колко е зависимо едно приложение (програма) от интернет и дали по време на работа с нея се обръща към скрити сървъри е … ДА СИ ИЗКЛЮЧИТЕ връзката с нета когато я ползвате ! Ако започне да бави, изписва необходимост от интернет или изобщо не тръгне – ТРИЙТЕ Я ! АПРОПО , изключения правят програми за различни тестове на скоростта или игрите ! Всичко останало влиза в графата на крадливото племе ….

Смях
Смях

Има и по-лесен вариант, ползвайте iOS.

Dave
Dave

@Смях, много як майтап. Оправдаваш ника си, продължавай все така да ни радваш!