fbpx
0 C
София

Google свали 85 приложения, които са заразени с adware – имат 8 милиона изтегляния

Най-четени

Случвало ли ви се да изтеглите приложение на смартфона си, след което количеството показвани реклами да се увеличи? Стават все по-досадни и все по-трудни за премахване. Ако отговорът е да, то сте се сдобили с приложение, което разпространява adware.

Екип изследователи на Trend Micro открива прикачен adware в 85 приложения в Play Store. Общо са засегнати милиони потребители – 8 милиона изтегляния. Приложенията са маскирани като функциониращи игри и фотографски инструменти.

Като по-отчетлива гадинка е идентифицирана AndroidOS_Hidenad.HRXH. Освен, че показва трудни за затваряне реклами, които могат да са дълги 5 минути, вирусът се укрива много успешно. Може да смени иконите на приложенията, за да остане заразеното такова работещо, дори когато потребителят си мисли, че го е изтрил. Реално той е изтрил нещо друго.

Най-уязвими са разбира се устройствата с по-стара версия на Android. Това е така, защото от Android 8.0 натам се иска разрешение за създаването на преки пътищата. Така потребителят може да усети, че нещо не е наред.

Някои от зловредните приложения са Super Selfie, Cos Camera, Pop Camera и One Stroke Line Puzzle. Пълният списък може да видите тук.

След като специалистите са споделили откритието си с Google, 85-те програми са свалени мигновено. Това не е първият път, когато се изтриват adware приложения. През март бяха изтрити 206 броя с общо 150 милиона изтегляния – заради вируса SimBad.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини