Google Research, заедно с енергийната компания Tri Alpha Energy създава нов компютърен алгоритъм, който значително ще ускори експериментите с плазмата.

Tri Alpha Energy, която получи инвестиции от над $500 милиона от Goldman Sachs и съоснователя на Microsoft Пол Алън за строителството на нов тип термоядрен реактор, работи върху алгоритъма Optometrist, който ще помогне на специалистите да откриват нови, най-добри решения от областта на термоядрения синтез.

Физиката на тези процеси е твърде сложна и съвсем малките промени могат да доведат до големи последствия. „Всичко това излиза извън нашите разбирания дори и с компютърните мощности на Google“ – каза Тед Болц от научния отдел на Google. Ето защо учените обединиха машинното обучение и днешния ИИ с човешките наблюдения, за да намерят едно общо решение.

Експериментите показаха, че с новия алгоритъм изчислителният център на Tri Alpha работи значително по-бързо и изчисленията, които досега отнемаха месеци, са се ускорили само до няколко часа. Optometrist разкри неочаквани начини за управление на плазмата, които ще дадат възможност на учените да съкратят наполовина загубите на енергия и да увеличат общата енергия на плазмата, която по-лесно ще достигне критичния праг, при който може да започне управляемият термоядрен синтез.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари