Главният изпълнителен директор на Alphabet и Google Сундар Пичай се извини официално на еврокомисаря по въпросите на вътрешния пазар и услуги Тиери Бретон за информация, изтекла по-рано тази седмица от вътрешни документи на компанията, в които се излагат тактики срещу новите мерки на Евросъюза, насочени към големите американски компании, предава Reuters.

В споменатите документи се излага стратегия, която цели да привлече на страната на Alphabet съюзници срещу новите законодателни инициативи на Брюксел. В четвъртък вечерта, Пичай и Бретон провеждат видеоконферентна връзка по инициатива на Google, когато Бретон представил станалите му достояние документи.

Споменатите нови правила целят да ограничат безконтролната власт на големите интернет компании, да бъдат по-открити с властите и регулаторните органи и да промотират по един честен и справедлив начин услугите си и продуктите си, зачитайки конкуренцията, коментира Reuters. В началото на следващия месец, Брюксел цели да представи Закона за дигиталните услуги и този за дигиталните пазари, с който се цели да се даде право на европейския дребен и среден бизнес да се съревновава на равни начала с големите американски компании.

„Не съм изненадан. Не съм наивник. Във всеки случай, аз проведох дискусията със Сундар. Казах му това, което трябваше, той се извини. Заявих му ясно: „Ако искаш да ми кажеш нещо, вратата ми винаги ще е отворена“, коментира Бретон за Англо-американската прес-асоциация в онлайн среща с тях, провела се в петък. Пичай е заявил, че се извинява за начина, по който документите са станали достояние на Бретон, както и това, че той не ги е виждал или одобрявал.

„Нашите онлайн инструменти се явяват животоспасяващи за много хора и бизнеси по време на локдауните, като от Google сме отдадени на това да продължим с иновациите и изграждането на услуги, които да допринесат за възстановяването на европейската икономика в пост-COVID ситуацията“, цитира Reuters коментара на говорителя на Google по повод ситуацията.

Изданието коментира, че този инцидент се явява пример за агресивното лобиране от страна на интернет компаниите срещу предложените от Европейския съюз правила, които имат потенциала да попречи на печалбата им и да ги накарат да променят начина, по който правят бизнес. „Интернет не може да остане един „див запад“. Нуждаем се от ясни и прозрачни правила, една предвидима среда и балансирани правила и задължения“, заявил Бретон на Пичай. Очаква се новите регулации по споменатите законови актове да бъдат обявени от Бретон и комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер на втори декември.

„Позицията на всички ни е ясна: всеки е добре дошъл на континента ни, стига да уважава правилата ни“, коментирал пред Пичай Бретон.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари