fbpx
17 C
София

Google се опитва да ликвидира Galaxy Store на Samsung

Най-четени

Google използва антиконкурентни практики в опит да „ликвидира превантивно“ приложението Galaxy Store на Samsung и да предотврати превръщането му в жизнеспособен конкурент на собствения си Play Store. Поне така се твърди в нов съдебен иск, заведен от повече от тридесет щатски прокурори в САЩ, за който ви разказахме по-рано днес. Прокурорите обвиняват Google в незаконни опити да контролира разпространението на приложения в операционната система на Android. Искът също така твърди, че компанията е платила на редица разработчици на популярни приложения, за да не качват продуктите си в магазина на Samsung.

Твърденията оспорват един от основните аргументи за защита, които Google използва, за да оправдае своите политики, който гласи, че за разлика от свои конкуренти като Apple с нейната операционна система iOS, компанията позволява както съществуването на конкурентни магазини за приложения, така и изтегляне на приложения директно от сайтовете на техните разработчици. Искът на практика твърди, че тази отвореност на мобилната операционна система Android е само една фасада, тъй като макар и неговите потребители да имат възможност да изберат откъде да изтеглят своите приложения, бизнес практиките на компанията са попречили на появата на жизнеспособни конкуренти на магазина за приложения Play Store.

„Google се чувства дълбоко застрашена, когато Samsung започна да преустройства собствения си магазин за приложения, Samsung Galaxy Store“, се казва в съдебния иск и се описват подходите на компанията, които е имала към различните свои потенциални конкуренти през годините, които включват заплахи, ограничаване на разпространението, репресии чрез подкупи на разработчици и други.

Оплакването очертава и редица практики, които Google отрича да е използвала, за да попречи на магазина на Samsung да се превърне в жизнеспособен конкурент. В искането се твърди, че компанията е използвала споразумения за споделяне на приходи с производителите на телефони с Android, които е трябвало категорично да откажат предварително инсталиране на алтернативни магазини за приложения, като се твърди още, че компанията е направила директен опит да плати на Samsung да се откаже от партньорствата си с топ разработчици, за да не се превърне Galaxy Store в реален конкурент.

Освен че се опитва да унищожи директно магазина на Samsung, главните прокурори твърдят, че Google е работила с разработчиците на приложения, за да ги насърчи да не разпространяват приложенията си извън нейния магазин, като ефективно е заплащала за тома.

Както вече ви информирахме, Уилсън Уайт нарече искът „безсмислен“, като според него юристите не отчитат отвореността на екосистемата на Android.

„Ако не намерите приложението, което търсите в Google Play, можете да изберете да изтеглите приложението от конкурентния магазин за приложения или директно от уебсайта на разработчика. Ние не налагаме същите ограничения като другите мобилни операционни системи “, пише Уайт и добавя, че производителите и операторите имат възможност да инсталират предварително други магазини за приложения и че„ повечето “устройства с Android се доставят с„ два или повече магазина за приложения. ”


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини