Google се отказва от контрола на AMP стандарта

0
763

Преди време Google представи формата Accelerated Mobile Pages (AMP), предназначен да ускори зареждането на мобилните уеб страници. Въпреки че това е проект с отворен код, по който могат да работят всички, обществото приема AMP именно като проект на Google. Някои дори разглеждаха AMP като опит целия интернет да се прехвърли към формат, контролиран от Google.

За да се справи със ситуацията Google реши да се откаже от контрола на AMP. Интернет гигантът възнамерява да въведе нов начин за управлението на AMP Project. Решенията върху промените в кода вече ще се взимат от специална комисия, в която ще участват специалисти не само на Google.

Google вече покани представители на The Washington Post, AliExpress, eBay, Cloudflare, и Automattic (проектът WordPress).

Предполага се, че колективният орган няма да допусне възникването на ситуация, при която един човек или само една компания да доминира във вземането на решения, които могат да засегнат голям брой хора. Google предложи новият план да бъде обсъден по време на събитието AMP Contributor Summit, обявено за 25 септември тази година.

Google ще се опита да разшири сферата на използване на AMP и чрез други начини. Това ще бъдат нови уеб стандарти, предлагащи подобни възможности и преимущества.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за