Google скри от данъчно облагане $22,7 милиарда

18
1951

Авторитетното издание Reuters съобщи, че използването на „схемата за данъчна оптимизация“, жаргонно известна като „двойно ирландско с холандски сандвич“ е дало възможност на Google да скрие от данъчните почти $23 милиарда.

Как е организирана схемата

За реализацията на тази интересна идея се използват дъщерните компании на интернет гиганта в Ирландия, Холандия и в Бермудите. Парите се превеждат към ирландската дъщерна компания от холандската (холандския сандвич) и оттам отиват в Бермудите. След това паричните средства от Бермудите отново се връщат в Ирландия, но от друга дъщерна фирма (двойното ирландско).

Reuters е получил достъп до документацията на холандската Търговска палата, в които се вижда, че чрез тази схема Google и скрил от европейското и американското данъчно облагане солидните $22,7 милиарда. Недоплатените чрез прилагането на схемата данъци са около $3,6 милиарда.

По този начин интернет гигантът не плаща и американския данък печалба, понеже на Бермудите подобен данък няма. Не плаща и европейския данък за юридически лица от репатрирането на печалбата. Интересно е, че през 2017 година холандската дъщерна компания на Google плати данъци в размер на 3,4 милиона евро.

Перспективите пред схемата

През 2016 година, чрез същата схема, Google скри от данъчните власти около 16 милиарда евро. Тази година интернет гигантът е прехвърлил чрез Бермудите със 7% повече пари.

Както всяка друга транснационална компания, Google плаща по-голямата част от своя корпоративен данъчен подоходен данък в своята държава, където през последните години данъчната тежест е 26%. Ние спазваме всички данъчни законодателства във всяка една страна, в която работим“ – коментираха представителите на Google използването на схемата за данъчна оптимизация.

Според официални американски финансови документи, глобалната ефективна данъчна ставка на Google през 2016 година е била 19,3 на сто, като тя е достигната отчасти благодарение на местенето на голяма част от международната печалба към фиктивната компания на Бермудите.

Схемата за данъчна оптимизация е напълно законна и ефективна, но може да бъде прекратена. Американските и европейските власти съвсем не харесват, когато големите корпорации недоплащат данъците чрез използването на вратички в законодателството. Ето защо, от 2020 година Ирландия под натиска на Европа и САЩ реши да прекрати да предоставя на Google възможности за прилагане на схемата за данъчна оптимизация.

На практика почти всички технологични компании поддържат тази практика, като Apple например държи $181 милиарда извън САЩ, а Microsoft – $94,4 милиарда.

Досега данъчното законодателство в САЩ стимулираше големите американски компании да държат финансовите си средствата извън страната. Но тази година това се промени с данъчната реформа на президента на САЩ Доналд Тръмп. Новият закон предвижда всички компании да платят натрупания данък върху всичките си приходи от чужбина.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
14 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
11 Автори на коментарите
favr мой геройСрещу наркотицитеПиг и ЕркюлСрещу пиенетоПламен Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Петър
Петър

Google Search -> DuckDuckGo
Gmail -> ProtonMail
Google Drive -> Mega.nz

Аз ве аз
Аз ве аз

Негативна новина за голяма технологична компания -> Непукизъм.

Шакарон
Шакарон

Duckduckgo е бая зле , ползвам я от няколко месеца и накрая все стигам до гугъл.

Мирослав
Мирослав

И аз се опитах…, но Google е огромен монополист, разполагащ с почти неограничени финанси и може да подтисне всеки конкурент.

анонимен
анонимен

Да прав си. Ползвам патката повече от година. Много е добра, като е слаба само в подреждането на информацията. Понеже не те изследва и анализира като потребител с години и понеже хабер си няма кой си що си а и умишлено е това така, резултати те са леко хаотични. Но бъди сигурен, че тези резултати ще се покажат по един и същи начин на който и да е компютър, където и да е по целия свят. Няма да има никакво подреждане, разделяне на потребители и различни маркетингови стратегии.

Ползвам Duckduckgo винаги и съм ограничил „умния“ до минимум.

Пламен
Пламен

Google Search няма алтернатива за сега, но иначе аз ползвам
yandex.ru за търсене на нелегален софтуер и yandex.disk като алтернатива на google drive и съм много доволен от диска – 1TB за около 5лв/месец или 50лв/година, което е без пари направо, може би заради ниския курс на рублата

Знам
Знам

Услугите на Яндекс и готово. Рядко използвам Гугъл вече.

Един друг
Един друг

И аз така. Mail.ru също има много добри услуги, които понякога задминават тези на гугъл, но за съжаление са насочени предимно към руския пазар.

Бултаймс четец
Бултаймс четец

Да национализираме Гугъл и да се управлява от народните маси. Руският да стане официален.

Иван
Иван

И защо? Защото двама казали, че ползват техните услуги ли? Стига глупости…

Мечтата на Бултаймс четец
Мечтата на Бултаймс четец

Да субсидираме още повече Гугъла и английският да стане майчин.

Срещу пиенето
Срещу пиенето

Че той го има на Български, барабар с повечето им услуги. Това има ли го Яндекс?

Срещу наркотиците
Срещу наркотиците

От кога?Google ли е на български?Или на български ти отговарят, като ги питаш нещо? Бутафории.Кой каквото иска да си използва.

Срещу пиенето
Срещу пиенето

Да Гугъл е на Български, включително повечето им услуги. Компанията е известна с много добра интернационализация. Ако нямаш компютърни умения и не знаеш как да си настроиш и активираш превода си е твой проблем. Бас държа, че твоята ОС е на английски.

Срещу наркотиците
Срещу наркотиците

Колкото и да е добре интернационализирана това слабо се отнася за нас. За руския и немският пазар няма такива активации на електронни преводи – всичко си е тип топ преведено. ОС ми е на български.

Пиг и Еркюл
Пиг и Еркюл

Оставете го да да му плащат в рубли, скоро ше му стигат на скапаната руска труженичка колкото едни дъвки.

Срещу наркотиците
Срещу наркотиците

Джендъра на Шорош се е активизирал за центове.

favr мой герой
favr мой герой

Джендърите и Шорош са леви интернационионалисти и са против западната цивилизация и капитализма, даваха го дори по телевизията на русктие ФСБ – RT, с която се водят диверсионни кампании срещу нас.

Гугъл е брилянтно превел почти всички свои услуги на Български и го ползвам на този език.

Яндекс не ползва никой нормален човек, защото знае, че тоталитарната държава на режима на Путин ще направи всичко възможно да се задържи на власт, дори и това да значи в рамките на няколко години да фалира.

Искрено желая stock market crash в САЩ за да видите как Русия ще се сгромоляса като резултат.