Dragonfly

Интернет търсачката на Google още от 2010 година официално не работи в Китай. Корпорацията напусна тази страна поради необходимостта да се спазва твърдата цензура на местните власти за получаваните отговори. Другата основна причина е проникването в няколко пощенски акаунта на Gmail от няколко мести защитници на човешките права. Но това е един изключително голям пазар, от който никой не иска да се откаже. Уеб-порталът The Intercept съобщи, че Google е почти готов с търсачката Dragonfly. Това е интернет търсачка, специално предназначена за Китай.

В новата търсачка автоматично ще се премахват препратките, блокирани от Великата китайска защитна стена. Ще се премахват и блокираните от Стената записи в социалните мрежи, информацията за опозицията, думите от специален черен списък и т.н. Dragonfly ще работи и в смартфоните с операционната система Android.

Към днешен ден Dragonfly е почти готова. Специалистите на Google просто изчакват одобрението на китайските регулаторни органи. Всичко това е малко странно: голяма и изключително известна корпорация да се съгласи на твърдите условията на правителството на една държава относно ограничаването на достъпа до информация. Странно е, защото през 2010 година Google обясни напускането на Китай именно с нежеланието си да въвежда цензура.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари