Тази седмица Google привлече един от най-големите си клиенти за своя облак.

Главният технологичен мениджър в Twitter Параг Агравал обяви, че социалната мрежа планира да пренесе част от своята инфраструктура в Google Cloud Platform. Като причина за това се изтъкват огромните нужда за услугите на компанията, най-вече на звеното, занимаващо се с анализ на информацията.

Компанията възнамерява да пренесе към облака на Google част от своите системи за „студено“ съхранение, които Twitter използва за да помещава данни, които биват достъпвани по-рядко, заедно с няколко масиви, използвани от Hadoop, популярният открит фреймуърк за анализ на информация, използван от компанията. Hadoop клъстерите на Twitter обработват внушително количество информация: 300 петабайта (или 300 000 000 гигабайта!), съхранявани на десетки хиляди сървъри. Това подсказва, че сделката между двете компании е наистина значима. Представител на Twitter коментира за Techchrunch, че всъщност това е една малка част от информационните масиви на компанията, като по-голямата част от тях остават в сървърите на Twitter.

С този ход Google печели не само доста солидна сума пари, но и имиджови облаги, които да покажат на други големи компании, че те могат да са достойни съперници в облачния сегмент на лидерите в облачното пространство, Microsoft и Amazon. Анонсът за споразумението идва няколко дни след този за друга подобна сделка. В началото на седмицата, Google обяви, че клиент на Google Cloud става Fitbit. Компанията възнамерява да помещава биометрични данни, които събира от своите устройства и ги комбинира с медицинските данни на потребителите си за извличане на полза от тях.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари