Google стартира замяната на SMS – новата услуга RCS е почти като iMessage, но много по-мащабна

8
1135

Google предостави на Android потребителите възможност да обменят съобщения чрез технологията RCS (Rich Communication Services). В перспектива RCS може да замени SMS и MMS и явно ще се конкурира с iMessage.

RCS технологията се използва в стандартното приложение Messages в Android и както обикновено, в началото е достъпна само за жителите на САЩ с поддръжката на американските мобилни оператори. Но бързо ще се разпространи в целия свят.

Android потребителите могат безплатно да обменят съобщения към телефонните номера и докато SMS се заплащат според тарифите на операторите, RCS съобщенията са безплатни. Изключение са съобщенията, изпратени към iPhone или към старите мобилни телефони с бутони – те ги получават като стандартни SMS. За разлика от iMessage, съобщенията чрез RCS не се криптират и мобилните оператори могат да ги четат. Тоест, специалните служби имат достъп до тях.

RCS използва Wi-Fi интернет връзка или стандартна мобилна връзка и дава възможност не само за писане на съобщения, но и за обмен на снимки, видеа и други файлове.

Google и няколко мобилни оператора от целия свят тестваха RCS в продължение на няколко години. На пръв поглед, на мобилните оператори не е изгодно внедряването на тази технология, понеже ще изгубят част от доходите си от SMS и MMS. Но това не е съвсем така – по този начин те ще могат да продават повече интернет трафик, още повече на фона на това, че много потребители се отказаха от платените съобщения и масово използват месинджъри и социални мрежи.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Petar
Petar

В България след 100 години ако се задължат операторите!

Gek
Gek

Това е хубава новина
и да стане конфлик в бг ще се разбере след 100г .

Дай ракията и пусни поп фолка.

djagi
djagi

Това, да трябва да знам на какъв телефон ще се получи съобщението, за да е безплатно, леко би ме напрегнало… Или нещо не ми се изясни съвсем.

jijix
jijix

в днешно време кой ще ползва некриптирана услуга?

хахахах
хахахах

„За разлика от iMessage, съобщенията чрез RCS не се криптират и мобилните оператори могат да ги четат. Тоест, специалните служби имат достъп до тях.“

Ама сериозно ли? Това е изненада 🙂

Arebe
Arebe

И за каво ми е услуга тип тото дали отсрещната страна ще го получи безплатно или не + че не е криптирано. Ми има си вайбъри майбъри итн…

Gek
Gek

Лесни и полезни съобщения от Google Представяме ви Messages, официалното приложение на Android за изпращане на съобщения (SMS, MMS) и за разговори в чат (RCS). Обменяйте съобщения с когото и да е, независимо къде сте, с надеждността на услугата SMS и богатите функции на чата. Поддържайте връзка с близки и приятели, изпращайте групови текстови съобщения и споделяйте любимите си снимки, GIF файлове, емоджи, стикери, видеоклипове и аудиосъобщения. Изчистен, интуитивен и удобен дизайн Незабавните известия, интелигентните отговори и освеженият нов дизайн правят общуването по-бързо и по-забавно. Благодарение на тъмния режим можете да работите удобно с Messages при слабо осветление. Лесно споделяне… Виж още »

Gek
Gek

Πpи oпpeдeлeни пoддъpжaни oпepaтopи

можете