Google стартира програма за съвместно използване на робомобили, която ще унищожи професионалните таксиметрови шофьори ($0,34 на километър)

1
40

Wall Street Journal съобщи, че световният лидер в създаването на безпилотни автомобили Google е готов да представи на пазара автомобили, които завинаги ще променят нашия свят. И не само – нашите навици, начин на живот и облика на градовете – всичко това ще се промени, когато робомобилите заменят професионалните таксиметрови шофьори.

 

Преди това да се случи предстоят няколко стъпки. Първоначално робомобилите ще излязат по маршрути с фиксирани точки на качване и слизане, като това стана неотдавна в Сингапур. След това тези точки ще започнат да се увеличават. Така или иначе, победното шествие на роботизираните автомобили по планетата ще започне именно от таксиметровия парк.

Google от своя страна каза, че едновременно с това ще направи и втората стъпка. Такситата и така няма да са необходими, и е по-добре да се направи една грамотна и полезна информационна система за съвместно използване на автомобилите. При тази ситуация професията „таксиметров шофьор“ ще изчезне поради безполезност още преди масовата поява на безпилотните автомобили.

Ето че Google направи тази важна стъпка. Днес разбрахме, че Google стартира своя онлайн-услуга за съвместно използване на автомобили. Първоначално системата ще работи само с Сан Франциско с реални водачи.

Още през месец май тази година Google стартира пилотния проект Waze Carpool, който работи около централния офис в Калифорния. По време на тестовете се използваше мобилното приложение Waze, като бяха осигурени автомобили за 25 000 души и това бяха преди всичко служители на Google, Adobe и Wal-Mart. Като водач можеше да се регистрира почти всеки.

Google закупи израелската компания Waze през 2013 година за $1,1 милиарда. Сега мобилното приложение е с открит код и лиценз GNU GPL. Това е безплатна програма, която следи пътната обстановка в реално време, проправя оптималните маршрути, показва камерите на КАТ, постовете на пътната полиция и други.

За разлика от Uber, Lyft и други подобни, Waze е предназначена да събере пътниците, които пътуват в едно и също направление. Според Google, по този начин значително ще се понижат тарифите за превоз – дотолкова, че професионалните таксиметрови шофьори няма да имат икономическа полза да работят.

По време на пилотната програма тарифата на Google e $0,54 на миля или около 22 цента на километър, като корпорацията не взема за себе си нито цент от тези пари.

Всъщност именно това е кардиналната разлика на бизнес-модела на Google от всички останали услуги, които съществуват към днешен ден. Сегашните услуги са само разновидност на обикновеното такси, докато Google стартира наистина свободно споделено съвместно използване на автомобили.

Основен принцип на тази услуга е, че разходите за гориво се разпределят пропорционално и се избира оптимален за всички участници в пътуването маршрут без значителни отклонения от основния маршрут на водача или собственика на автомобила. Това е основаната разлика от таксиметровите услуги и от автостопа.

 

И още. Според юристите на Google, доходите на водачите, които намират пътници в същата посока с помощта на Waze, не могат да се считат за комерсиален доход и не трябва да се облагат с данък, понеже са включени в съвместното плащане на горивото, тоест в съвместното използване на автомобила.

Този бизнес модел на Google ще нанесе убийствен удар върху бизнеса на частната компания Uber, която към днешен ден се оценява на около $68 милиарда.

В началото, през 2013 година Google инвестира $228 милиона в Uber. Но след това между тях се разгоря страхотно съперничество, като Uber посегна на най-важното и обяви, че разработва собствени безпилотни автомобили и свои карти вместо Google Maps.

Пред два дни топ-мениджърът на Alphabet Дейвид Дръмонд бе освободен от съвета на директорите на Uber заради огромната конкуренция между двете компании. Към днешен ден не може да става дума за никакво партньорство.

Сега за мнозина е интересно, как ще реагират различните държавни органи, които засега нямат никаква представа как да регулират икономика, базирана на P2P съвместно участие на жителите, което не може да бъде регулирано с данъци или други познати към днешен ден лостове.

Всъщност това може да се окаже само подготовка: ако съвместното използване на автомобили по бизнес модела на Google се окаже успешно, то замяната на професионалните шофьори с безпилотни автомобили ще бъде по-безболезнена.

Моделът е наистина интересен, понеже се очаква да стане възможно собствениците на робомобили да ги изпращат да работят, вместо да търсят пътници зад волана. Може би докато човекът работи в офиса, неговият автомобил ще може да спечели малко пари за семейния бюджет.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари