Google махна от каталога Chrome Web Store разширението за блокиране на реклами AdNauseam и го добави в списъците с вредоносен софтуер. По този начин предишните инсталирани версии на разширението престанаха да работят.

AdNauseam е клон на популярния блокатор uBlock-Origin и се разпространява с GPLv3 лиценз. Основната разлика на AdNauseam от традиционните програми за блокиране на реклами е, че разширението не само блокира рекламите, но и симулира кликване върху всеки блокиран рекламен блок и по този начин обърква механизмите за следене интересите на потребителите.

Интернет гигантът обясни своето решение с това, че то трябва да има предназначение, което е съвсем ясно за потребителя. По-подробно описание няма, но се подразбира, че тактиката на автоматически извършваните лъжливи кликове се счита за мошеничество и извършване на вредоносни действия.

Създателите на AdNauseam не са съгласни с това, понеже тяхното разширение има само една ясна цел: противодействие на масовото следене от рекламните мрежи. Симулацията на кликовете върху рекламата е ясно обяснена и потребителите взимат осъзнато решение и се включват в борбата с досадните и неетични бизнес модели.

Създателите на AdNauseam предложиха рецензирана версия на допълнението в която са оправени някои неточности във формулировките и изключиха автоматизираното кликване върху рекламите, но само върху рекламите, поддържащи стандарта Do Not Track. Публикувана е и инструкция за ръчното инсталиране на AdNauseam.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Чиче
Чиче

ГОРЕЩО препоръчвам – НЕ използвайте това приложение!
Причини:
1. Използва Ublock с добавена някаква странна функция за „лайкване“ на всички реклами. Хмм… Къде-къде е доказалият се вече Ublock.
2. На английски е.
Много хора се оплакват, че не могат да се оправят с „многото настройки“ на Ublock. С това няма да се справят съвсем значи, защото опциите са същите (поради причина 1), но на английски.

САЩ, Капитализъм
САЩ, Капитализъм

Ако беше обърнал време да прочетеш статията, щеше да разбереш защо има 1). Пишеш коментар без дори да знаеш за какво иде реч. Ограмоти се малко!

ТнТ
ТнТ

Като се има предвид бъговете и множеството неточности в Chrome, за хората като мен фенове на Firefox горещо препоръчвам uBlock Origin работи перфектно на Firefox и наистина предпазва от редица вредни и непотребни реклами.

Nasko
Nasko

Аз нещо не разбрах защо отписахте Adblock , аз още го ползвам . Има ли причина да не се ползва .

val
val

Известно време ползвах ADblock и uBlock Origin едновременно. Убедих се, че uBlock спира повече реклами, но и Adblock също върши работа.

TNT
TNT

AdBlock отдавна се продадоха и приемат пари срещу това да добавят списък със сайтове на който блокирането на реклама не работи дори и AdBlock да ти е включен.
затова преминах на uBlock Origin – там такива подмолни трикове няма.
а тия от AdBlock им пожелавам да фалират и да си ходят в къщи.

Анонимен
Анонимен

Защото адблок взима пари да пуска определени реклами и заема много рам от което бави целия компютър.

Васил Тошков
Васил Тошков

Adblock при мен работи по-бавно. Също така не блокира рекламите на Google, които също са си дразнещи. Имало някакъв начин да се спре, но самия факт, че имат договорки с някоя рекламодатели ме отблъсква.

Nasko
Nasko

За телефона освен VPN ползвам Adaway блокира доста добре , не съм инсталирал антивирусна защото иска позволение да ползва камерата и микрофона и достъп до снимки заедно с куп други неща . Имам един Firewall с него забранявам достъпа на терминала и кернела и още куп програми до интернет . Орбот и Орфокс не ги ползвам поради следенето на мрежата от службите за сигурност . Да поясня : връзката ви минава през много сървъри но връзката на последния е некриптирана . Повечето служби за сигурност изискват информация от Тор системата . Има една програма Internet Lock , заключва нета на… Виж още »