Google махна от каталога Chrome Web Store разширението за блокиране на реклами AdNauseam и го добави в списъците с вредоносен софтуер. По този начин предишните инсталирани версии на разширението престанаха да работят.

AdNauseam е клон на популярния блокатор uBlock-Origin и се разпространява с GPLv3 лиценз. Основната разлика на AdNauseam от традиционните програми за блокиране на реклами е, че разширението не само блокира рекламите, но и симулира кликване върху всеки блокиран рекламен блок и по този начин обърква механизмите за следене интересите на потребителите.

Интернет гигантът обясни своето решение с това, че то трябва да има предназначение, което е съвсем ясно за потребителя. По-подробно описание няма, но се подразбира, че тактиката на автоматически извършваните лъжливи кликове се счита за мошеничество и извършване на вредоносни действия.

Създателите на AdNauseam не са съгласни с това, понеже тяхното разширение има само една ясна цел: противодействие на масовото следене от рекламните мрежи. Симулацията на кликовете върху рекламата е ясно обяснена и потребителите взимат осъзнато решение и се включват в борбата с досадните и неетични бизнес модели.

Създателите на AdNauseam предложиха рецензирана версия на допълнението в която са оправени някои неточности във формулировките и изключиха автоматизираното кликване върху рекламите, но само върху рекламите, поддържащи стандарта Do Not Track. Публикувана е и инструкция за ръчното инсталиране на AdNauseam.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари