fbpx
-0.8 C
София

Google събира данните от лицевото сканиране. Какво означава това за потребителите?

Най-четени

Живеем във време, в което личната конфиденциалност и неприкосновеността на личните данни са една от най-чувствителните теми. Технологичните гиганти непрекъснато разработват средства и технологии, с които да улеснят ежедневието ни, да направят начина, по който преживяваме света по-интуитивен, да променят непрекъснато представите ни за технологиите.

Наред с всичко това обаче, непрекъснато има някои притеснения – как корпорациите третират всичко, което узнават за нас, на база ежедневната работа на всички тези технологии и средства. Хората искат да знаят кой и как се отнася с цялата тази информация, която компаниите събират за нас непрекъснато.

Новото устройство за умен дом на Google, Nest Hub Max, което най-общо представлява дисплей със средно-голям екран, което служи за управление на всички смарт системи и устройства у дома, идва с нова функция Face Match, която ще засича и разпознава лицата на всички негови ползватели чрез предната си камера. Тази възможност е добре позната на потребителите от смартфоните, които се отключват с лицево разпознаване, а и от много други места. Например все повече държавни и обществени институции използват технологии за разпознаване на лицата, с цел идентифициране на гражданите, осигуряване и ограничаване на достъп до определени сгради и много други цели.

Какво точно е Face Match?

Face Match е функция на новия Nest Hub Max на Google, която използва предната камера и непрекъснато разпознава и записва лицето на човека, който борави с устройството, с цел да идентифицира кой член на домакинството го използва в момента. Работи по същия начин като лицевото отключване в Android и iOS смартфоните и използва софтуер подобен на този, който виждате в социалните мрежи като Facebook и други услуги като Google Photos и Apple Photos, за разпознаване на лицата.

Защо Google и другите компании записват лицата?

Google Nest Hub Max поддържа използването на множество потребителски профили за всеки член на домакинството. Вместо ползвателят да влиза ръчно в профила си, устройството предлага функция да сканира лицето му, за да създаде негов 3D модел, като при всяко следващо използване на устройството да го разчита и зарежда съответния профил. Също така Nest Hub ще показва персонализирана информация и новини, както и ще показва уведомления за срещите в календара на даденото лице.

Наблюдава ли ви Google непрекъснато?

Ако използвате Google Nest Hub Max, то отговорът е да. Функцията Face Match оставя камерата на устройството да работи непрекъснато и анализира данните от нея, с цел да разпознае лицата на членовете на домакинството.

Към момента, Nest Hub Max е първото устройство с такъв вид постоянно следене за разпознаване на лица. Повечето устройства изискват някакъв вид задействане на лицевото сканиране, като например натискане на физически бутон, както е при смартфоните.

Nest Hub Max обаче не е единственото устройство, като постоянно записва заобикалящата го среда. Устройствата от еко системата Google Home, включително интелигентните високоговорители, домашният асистент Amazon Alexa, устройствата със Siri, както и някои iPhone и Apple Watches непрекъснато са в режим на очакване на думи или разпознаване на лице, което ще рече, че могат да записват случващото се наоколо непрекъснато.

Съхраняват ли технологичните компании като Google личните данни на ползвателите им в облака?

Нещо подобно. Въпреки че Google изтъква, че лицевите сканирания на ползвателите на Nest Hub Max се съхраняват и обработват локално в устройството, компанията признава, че от време на време те се синхронизират и качват в облака, с цел „осигуряване на по-добро потребителско изживяване“.

Останалите компании съхраняват и третират вашите лични данни, включително сканиранията на лицето, по различен начин. По принцип, устройството трябва да има възможност да изпраща информацията ви в облака на компанията, само и единствено ако сте дали изрично разрешение за това. Не винаги обаче въпросното изискване се спазва от различните устройства и компании.

Използват ли Google и Apple личните данни на потребителите с цел показване на персонализирана реклама?

Google настоява, че не използва данните от кадрите заснети от функцията Face Match, за да показва персонализирани реклами.

Въпреки това обаче, в последните дни в Instagram нашумя историята на Наоми Палас, жителка на Тексас, САЩ, която твърди, че от няколко месеца използва устройството Nest Hub Max за умен дом, и напоследък се е борила с упорито акне. След няколко лицеви разпознавания, тя е започнала да вижда персонализирана реклама от Google Adsense в уеб сайтовете, които посещава, на продукти за лечение на акне. Оставяме на вас да прецените тази ситуация…

Apple няма рекламодателски бизнес, което предполага, че компанията не използва потребителските данни с такива цели.

Лицевото разпознаване е едно от най-точните средства за идентифициране на хората. Като биометричен показател, лицето е по-уникално и специфично дори от пръстовия отпечатък, като според учените, съдържа милиони специфични черти. Съвременните камери в смарт устройствата могат да сканират лицата с изключително висока прецизност.

Човешкото лице има над 40 мускула, като всички те образуват над 5000 различни изражения при различните човешки емоции. При тази висока прецизност на умните устройства, за тях няма да бъде предизвикателство да разпознават емоциите, моментното състояние и преживяванията на потребителите им, докато сканират техните лица с цел идентификация или отключване.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Станислав
Станислав
2 години

Означава, че следващия Ви телефон трябва да е Huawei – да стискаме палци тази „функционалност“ да я няма в него заради Тръмпчо русия перчем!

Trial
Trial
Отговор на  Станислав
2 години

Напротив – означава, че бъдещият ви телефон не следва да е нищо друго, освен със Sailfish OS. 😉

Ако някой може да спре тези психопати, то това е именно Тръмп, тъй ‘щото Китай вече имат действаща система. Гледали сте „Black Mirror“, айде сега асимилирайте, че от вас си зависи.

Драган
Драган
Отговор на  Станислав
2 години

Означава, че всяко устройство трябва да се ползва по предназначение. А именно: телефона – за разговори, фотоапарата – за правене на снимки, GPS-а – за навигация, лаптопа – за влизане в интернет. А тарикатите, които искат да е6ат дявола във въздуха и да правят всичко с едно устройство, в крайна сметка се оказват преебани отвсякъде.

Нови ревюта

Подобни новини