Google събира здравна информация без да информира пациентите

2
377

Google събира подробна здравна информация за милиони американци чрез партньорства с Ascension – втората по големина организация за здравеопазване в САЩ, според доклад в понеделник от The Wall Street Journal.

Инициативата, наречена Project Nightingale, събира информация за граждани от 21 щата, включително данни за лабораторни резултати, диагнози и записи за хоспитализация, заедно с имената на пациентите и рождените дати. Съобщава се, че целта на проекта е да създаде здравен софтуер, който да може да осигурява по-добра медицинска помощ на пациентите.

Пациенти и лекари не са били информирани за партньорството с Googlе, а служителите на „Ascension“ за изразили опасения по отношение на проекта, пише вестникът.

След публикуването на доклада на списанието, Ascension издаде прессъобщение, в което обяви партньорството. Компанията каза, че сделката включва преместване на нейната инфраструктура в облачната платформа на Google, както и преминаване към използването на G Suite. От организацията заявиха, че сделката е в съответствие с HIPAA, федералният закон, регулиращ сигурността и поверителността на медицинската информация.

„Тъй като здравната среда продължава да се развива бързо, ние трябва да се трансформираме, за да отговорим по-добре на нуждите и очакванията на тези, на които служим, както и на нашите собствени, така и на доставчиците на здравеопазване“, каза Едуардо Конрадо, изпълнителен вицепрезидент на Ascension по стратегията и иновациите на компанията.

Google също пусна изявление в края на понеделник, като нарече споразумението с Ascension „стандартна практика в сферата на здравеопазването“.

„За да бъдем ясни: при това споразумение данните на Ascension не могат да бъдат използвани за друга цел освен за предоставяне на тези услуги, които предлагаме съгласно споразумението“, казва Тарик Шаукат, президент на Google Cloud в публикация в своя блог. „Данните за пациентите не могат и няма да се обработват заедно с никакви други данни за потребителите на Google, които придобиваме от останалите ни платформи и услуги.

Работейки в партньорство с водещи системи за здравеопазване като Ascension, ние се надяваме да трансформираме предоставянето на здравни грижи чрез силата на облачните услуги, анализа на данни, машинното обучение и съвременни инструменти за производителност“, каза Шаукат.

Съобщението за проекта идва, тъй като Google прави голям тласък в сферата на здравеопазването. По-рано този месец технологичният гигант, заяви, че придобива Fitbit, компания за фитнес тракери, на цена от 2,1 милиарда долара, което определено е сигнал за по-задълбочена инвестиция и стратегически намерения в здравните услуги.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
AxOx
AxOx

„използвани за друга цел освен за предоставяне на тези услуги, които предлагаме съгласно споразумението“ – а както знаем споразумението включва всичко… и ако не сме съгласни, няма да има здравно осигуряване за нас, така ли?
Гугъл не е държавата, а е частник. Би трябвало хората да могат да ОТКАЖАТ споразумението и пак да бъдат прегледани… чудя се как ще стане това.

Чуеш ли за "здравни услуги" - бягай колкото можеш!
Чуеш ли за "здравни услуги" - бягай колкото можеш!

Т.нар. „здравни услуги“ включват три етапа. Първи – клиентът да бъде превърнат в пациент. Втори – пациентът да бъде поддържан жив, но болен, докато бъде усвоен и последният цент от здравната му застраховка или осигуровка и му бъдат измъкнати всичките спестявания. Трети етап – ако органите му са подходящи за трансплантация, пациентът да бъде уморен и разфасован. Ако не са – изхвърлят го от здравното заведение и ако има късмет, може и да оцелее… Не случайно американските милиардери не ходят да се лекуват нито в щатските болници, нито в Израел, а отиват в социалистическа Куба. Където лекарите са толкова изостанали,… Виж още »