Google създаде инструмент за разпознаване на тролинга и агресивните коментари

5
58

Навярно всички са се сблъсквали с агресивните коментари или просто с тролинга в Глобалната мрежа. Според Data&Society, повече от половината американски жители са попадали в подобни неприятни ситуации.

Проблемът засяга не само читателите. Новинарските организации искат читателите да обсъждат материалите, но търсенето на негативни коментари е ужасно бавно и скъпо, и повечето портали често просто спират коментарите. Google обаче не счита, че това може да бъде решение на проблема.

Днес Google и Jigsaw стартираха Perspective – инструмент, който използва машинно обучение за разпознаване на токсичните коментари. Така се наричат коментарите, съдържащи признаци на агресия или тролинг.

API на Perspective е свободно достъпен и всеки може да настрои тази софтуерна технология за собствените си нужди.

Идеята е следната: Perspective преценява коментарите, базирайки се на вече отбелязаните от потребителите коментари, считани от тях за токсични. За да осигури точно разпознаване, Perspective е изучил стотици хиляди отбелязани от хората коментари, а всеки нов пост повишава точността на този слаб ИИ.

Собствениците на уеб-ресурси имат възможност да избират какво да правят с получената от Perspective информация. Някои от тези коментари могат да бъдат изпращани на модераторите, могат да автоматизират премахването на неприличните коментари и т.н.

Технологията бе тествана в The New York Times, където обработва средно по 11 000 коментара дневно. Предвижда се добавяне и на други езици и въвеждане на по-сложни модели за разпознаване.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
chrisjСветльо??Бай Гейтс Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Бай Гейтс
Бай Гейтс

Е как да добавя коментар под такава статия. Ами ако гугъл ме набеди за трол?

??
??

документалната книга 1984 се изпълнява :
никакви коментари (биг б. праща през ноща да те приберат).

chrisj
chrisj

„1984“ не е документална книга, а е роман написан от британския писател и журналист Ерик Артър Блеър, по известен с псевдонима си Джордж Оруел.

Светльо
Светльо

Имаше една пънк песен от началото на 90-те, в която се пее „машини командват робски души“.

Анонимен
Анонимен

Машини цензурират, ботове манипулират избиратели, Фейсбук подклажда „цветни“ революции… Демокрация отвсякъде…