Google създаде най-подробната в света 3D невронна карта на мозъка

2
949

Google представи най-голямата в света карта на невронните връзки в мозъка. Това е резултат от няколко години работа, който дава възможност за по-добро разбиране на механизмите на взаимодействие на невроните в мозъка на всички живи същества.

Картата в създадена съвместно с американския изследователски център Janelia Research Campus. По време на различните научни изследвания е създадена триизмерна карта на 20 милиона синапса, свързващи 25 000 неврона на мозъка на мухата дрозофила. Това е приблизително една трета от нейните неврони. Към днешен ден подобна карта е съставена само за мозъка на кръглия червей C. Elegans.

Новата карта е резултат от комбинация на автоматизирана работа и ръчния труд на много учени. Мухата дрозофила често се използва в научните експерименти поради сравнителната простота на нейния мозък. Въпреки това насекомото реализира сложни поведенчески схеми: например, участва в брачни танци.

Мозъкът на дрозофилата съдържа около 100 000 неврона, а човешкият мозък разполага с около 86 милиарда. Може да се каже, че до създаването на подобна 3D карта на човешкия мозък има още доста време. Според думите на биохимика Джошуа Фогелщайн, ще изминат 10 и дори 15 години преди тази информация да започне да се използва в практиката.

Google и екипът на FlyEM публикуваха в отворен вид получените данни и използвани методологии. През следващите месеци ще бъде представена още по-подробна информация.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Запознат
Запознат

„участва брачни танци“ ?