Google с още детайли защо телефоните на Huawei нямат достъп до услугите на компанията

9
8987

Google предостави още информация за причината новите Huawei телефони да нямат достъп до услугите ѝ.

„Заради правителствени ограничения, приложенията и услугите на Google не са налични за зареждане на нови Huawei устройства“, започна Tristan Ostrwoski, Правен директор за Android & Play, цитиран от CRDInfo

Както се досещате, това е свързано с включването на китайската компания в черния списък на САЩ. Google няма право да работи по нови устройства с нея и не може да предоставя свои приложения и услуги за тях.

Ostrowski отбеляза, че това не значи, че сътрудничеството между двете компании е спряло. До колкото е позволено от регулациите на правителството, такова има. То се касае в предоставянето на обновления по сигурността на Android и обновления на приложенията и услугите на вече съществуващите модели.

Гугъл ще продължи да работи с Huawei докато това е позволено.

„Щатските закони позволяват на Google да работи с Huawei само по устройства, които са излезли на пазара до 16 май, 2019-а година.“, добави той.

По принцип Google Play Store, Google Play Protect и основните Google приложения (Gmail, YouTube, Maps и други) са налични само за Play Protect сертифицирани устройства.

За да получи такава сертификация един телефон, неговата сигурност трябва да бъде проверена. Правят се и тестове за съвместимост. Така Google се уверява, че всичко ще работи нормално и, че потребителската информация и информацията от приложенията ще се съхраняват безопасно. Въпросните устройства излизат от фабриката с Google Play Protect софтуера, който подпомага защитата им.

Това е стандартният подход на Google спрямо потребителската сигурност и поверителност. Той е прилаган за всички устройства от всички производители.

Ostrowski отбелязва, че заради санкциите няма как новите модели на Huawei да преминат сертификацията и няма как да разполагат с Google Play Protect. В резултат на това те се смятат за несертифицирани и в следствие на този факт не могат да разполагат с услугите и приложенията на Google.

Той предупреждава потребителите, че зареждането на Google приложения в последствие не би работило достатъчно добре. Компанията не позволява на услугите да работят на такива устройства, защото това може да доведе до компромис със сигурността.

Да не оставяме на страна, че зареждането на приложенията води до риск от инсталиране на променени и компрометирани файлове. Те могат да навредят допълнително на устройството.

Все по-интересно става в каква фаза е Huawei в готовността си да замести Android със собствена операционна система. Подмяната на Google услугите вече е на ход, но все още телефоните на компанията не разчитат на друга платформа.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
5 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Станислав
Станислав

Абе дали ще си гледаш г-пощата през Gmail приложение или през друго приложение – все тая. Всъщност за едно нещо сега се сетих. САЩ не харесват хуавей оборудване-то, а дали ще забранят употребата на хуавей-ските софтуерни хранилища и услуги на територията на САЩ?

Ivo
Ivo

Гугъл са си навирали вируса във всеки телефон досега и ся им е чоглаво макло, че вече не могат в Хуявей 😉

115
115

Да, затова основно хуауей реве.

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Аз не виждам да реве, а само американците, как говорят за тях. И създават драми (който живее там, знае).

Гнуцорел
Гнуцорел

Въпрос на време е, Google да нямат достъп до китайските телефони , тогава ще бъде интересно. Huawei, Xiaomi, Oppo си правят собствена платформа, което значи, че скоро ще резнат Google, от своите устройства :)))

115
115

Хуауей са бита карта. Xiaomi не са толкова глупави че да се самоубият, тъкмо им потръгнаха нещата.

Гнуцорел
Гнуцорел

Ти не четеш ли, какво се случва, то вече в факт?!
Точно защото дърпат и виждат, какво се случи с Huawei, се присъединиха към разработване на техен маркет. Защото утре и те ще бъдат със забрани и санкции, като ZTE и Huawei!!!

държавата
държавата

Техен маркет не е „собствена платформа“. То и до сега никой не им е пречил да си направят собствен маркет, Самсунг си го имат от години.

Аз-Съм
Аз-Съм

Квото искат да правят само да не барат Xiaomi 🙂