Google тества биометрична поддръжка за функцията за автоматично попълване в Android

1
1293

Силно вероятно е вече да използвате функцията за автоматично попълване на Google, която запомня вашите пароли, адреси, номера на кредитни карти и други подробности от онлайн полетата и формулярите, които попълвате, като след това ги въвежда автоматично когато отново посетите уеб страница с формуляр, който изисква информация, която вече браузърът е съхранил от предишно въвеждане. Функцията е доста удобна – не се налага всеки път да въвеждате данните на кредитната си карта, адреса си или други определени данни. Принципът е прост – в зависимост от описанието на полето в дадена уеб страница, в което се изисква въвеждане на текстова информация, браузърът намества същата, която е получил от поле със същото описание преди. Освен олекотяването на потребителския интерфейс обаче, функцията крие и някои рискове – така например, ако някой получи достъп до вашия компютър, особено ако сами сте му го предоставили, тогава може да се възползва от записаната информация и да направи нежелани покупки, да влезе във вашите акаунти и много други.

Именно затова сега Google въвежда нов инструмент за повишаване на сигурността на тази функция. Разработчиците от форумите на XDA прегледаха актуализираният код на Android и в него откриват предполагаемо биометрично удостоверяване, което ще бъде добавено към функцията за автоматично попълване, така ще ви е необходим пръстов отпечатък или разпознаване на лицето, за да въвеждате бързо и удобно записаната в браузъра и други мобилни приложения информация.

Забележете, че тук става въпрос само за автоматичното попълване в мобилната операционна система  – при Android функцията далеч не е само за уеб браузъра Chrome; тя работи с всеки един уеб браузър, приложения, апликация или услуга, които изискват дадена информация – така например ако въведете данните от кредитната си карта и ги запишете, всеки път, когато отворите някое приложение за онлайн пазаруване като Amazon например, ще имате възможност да използвате записаните данни. Сами се досещате, че определено има нужда от такава мярка за сигурност и тя е добре дошла.

Безопасността на първо място

Тази допълнителен биометричен защитен слой, ако действително стане официален, ще приведе автоматичното попълване на Google в съответствие с нивото на сигурност на мениджърите на пароли от трети страни – повечето приложения, които записват всичките ви пароли на едно място изискват разпознаване с пръстов отпечатък или сканиране на лицето, преди да дадат достъп до вашите данни.

Въз основа на анализа на ранния код изглежда, че биометричните данни ще могат да се използват както за информация за разплащане, така и за идентификационни данни за вход, с превключватели за всяка от тях.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
MasterYoda
MasterYoda

Чудно! Събираме всичките ви данни, включително и биометрични, за да можете да попълните по-лесно 3-4 полета в някой сайт… Вервайте ни!