fbpx
4.1 C
София

Google тества върху своите служители потенциални конкуренти на ChatGPT, включително и бота Apprentice Bard

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Google тества нови чатботове – в бъдеще не се изключва интегрирането на AI в търсачката на компанията. В облачното подразделение на Alphabet се работи активно и се очаква премиерата на собствена версия, която може да се конкурира с проекта ChatGPT, до който обществеността получи достъп в края на миналата година.

Google също тества чат-бота Apprentice Bard, на който служителите могат да задават въпроси и да получават подробни отговори, точно както в случая с ChatGPT. Специален отдел тества версия за търсачката, предназначена за настолните компютри – търсенето може да се извършва под формата на въпроси и отговори. Ръководството моли повече служители да използват новите разработки и да дават обратна връзка на компанията.

Тестването на продуктите се засили след неотдавнашна среща на компанията, по време на която служителите изразиха загриженост относно появата на ChatGPT и възможността Google да загуби лидерство в областта на AI. Ръководителят на подразделението за изкуствен интелект на Google Джеф Дийн каза, че Google е принудена да обръща повече внимание на репутационните рискове, отколкото на стартъпа и съответно да се придържа към по-консервативна политика. Въпреки това, ръководителят на компанията Сундар Пичай (Sundar Pichai) обяви възможното пускане на аналогични продукти от Google тази година.

Един от тестовите продукти е чатботът Apprentice Bard, който използва технологията Google LaMDA (Language Model for Dialogue Applications). В резултат на появата на ChatGPT, екипът на LaMDA на компанията беше призован да даде приоритет към разработването на конкурент на OpenAI.

Apprentice Bard е подобен на ChatGPT по много начини: той може да отговаря на въпроси в диалогов прозорец. Ще замени предишната версия на Meena, която беше пусната в рамките на компанията, но проектът скоро беше премахнат. Персоналът отбелязва, че през последните седмици Apprentice Bard вече е по-напреднал инструмент.

Освен това е известно, че компанията тества алтернативни страници за търсене, които могат да работят във формат въпроси и отговори. Например, вече се тества шаблон, в който по-„човешките“ отговори се показват непосредствено под лентата за търсене, последвани от въпроси, свързани с темата, и след това се показват обичайните резултати от търсенето, включително връзките и заглавията. Все още не е известно коя от отделните опции ще избере Google.

Има също сведения, че екипът на Google вече е сравнил качеството на бета-версията на LaMDA с ChatGPT. Известно е, че по време на „беседата“ с ChatGPT за длъжност програмист, той е получил предварителна квалификация от Level 3, което обикновено показва, че служителят е в състояние да координира действията на колеги с Level 1 и 2. Не е известно какво ниво е получил инструментът на LaMDA.

След като попитаха ботовете дали решения като ChatGPT и AlphaCode могат да заменят програмистите, продуктът на OpenAI, както и на LaMDA, уверено и компетентно отговориха, че това няма да се случи, въпреки че подобни инструменти могат да опростят работата им. Когато беше помолен да опише сцена на кражба от магазин за филм, LaMDA е предложил сценарий, докато ChatGPT е прибягнал до по-дълга и по-дълбока история. И накрая, при решаването на логико-аритметична задача ChatGPT е дал грешен отговор, докато LaMDA е представил правилното решение. Въпреки това, данните са доста повърхностни. Например, наскоро имаше новина, че ChatGPT е научен да търси грешки в програмния код. Това може да бъде важно предимство при сравняване на двете системи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини