Google тества криптиране от край до край за съобщенията в Android

0
196

В четвъртък Google заяви, че ще добави нова основна функция за повишаване на поверителността към съобщението за приложения в Android, за да направи текстовите съобщения на потребителите по-защитени. Технологичният гигант ще тества да въведе криптиране от край до край, което ще защитава съобщенията, така че те да не могат да бъдат прочетени от трети страни, дори от екипа на Google, тъй като ключът за криптирането и съдържанието на съобщенията ще се изпращат директно от устройство на устройство, без да бъдат съхранявани в сървърите на компанията.

Миналата година Google преработи значително текстовите съобщения в Android, добавяйки модерни функции като обратна разписка за доставка и прочитане на съобщението, както и индикатор, че събеседникът пише нещо в момента – досущ като в най-съвременните чат програми. Актуализацията стана възможна чрез технология, наречена RCS или Rich Communication Services, предназначена да замени остарелите стандартни SMS, които вече са на повече от 25 години. В четвъртък Google заяви, че е приключила с въвеждането на RCS протокола в световен мащаб.

Когато Google стартира въвеждането на RCS миналата година, криптирането от край до край липсваше. Функцията се превърна в стандарт за висока поверителност в приложенията за съобщения, като към момента тя присъства в iMessage на Apple, както и в Messenger и WhatsApp на Facebook. Когато Google беше запитана миналата година дали тя също планира въвеждане на криптиране от край до край, компанията отговори, че това е сложен въпрос, тъй като съществуват редица технически трудности.

Сега Google бавно въвежда тази функция в приложението си Android Messages. Първоначално криптирането ще бъде налично само в чатове между двама събеседници, а не в групови кореспонденции. Шифроването от край до край ще се включва автоматично, ако и двамата потребители са активирали RCS функциите на своите телефони. Google ще започне да тества функцията за поверителност този месец и ще продължи с въвеждането ѝ през следващата година.

Въвеждането на криптиране от край до край е важно допълнение към текстовите съобщения в Android, най-популярната мобилна операционна система на планетата. Почти девет от всеки десет произведени смартфона в световен мащаб работят с нея.

 

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари