Google работи върху нов защитен механизъм за Android, който сега се проверява от Internet Engineering Task Force (IETF).

От името може да се разбере, че механизмът DNS over TLS ще се използва за криптиране на трафика, точно както се използва HTTPS за криптирането на HTTP. Основната цел на новия протокол е скриване на DNS заявките на потребителите, които се считат за „ахилесовата пета“ на HTTPS. DNS заявките са невидими за потребителите, но при тях се използва обикновен открит текст, който лесно се прочита в интернет трафика. Така например, ако трафикът на потребителя е криптиран чрез HTTPS, хакерите могат прегледат DNS запитванията на жертвата, за да разберат кои уеб-сайтове посещава. Но ако се криптират и заявките, информационната безопасност значително ще се повиши.

Засега новата функционалност е на експериментален етап и се тества в Android Open Source Project (AOSP), но в близко бъдеще може да бъде въведена повсеместно. Очаква се DNS over TLS да бъде вградена в операционната система Android 8.1. Според редица IT портали, DNS over TLS ще повиши защитата от хакери, но няма как да защити от следене от страна на интернет провайдърите, които при всички случаи виждат кои ресурси посещават техните клиенти и IP адресите, с които взаимодействат.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Име Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Име
Име

Отиват към тоr.