fbpx
-1.2 C
София

Google трябва да разкрие имейлите на руски олигарх в рамките на бракоразводно дело

Най-четени

Американски съд нареди на Google да предаде като доказателствена част по дело съдържанието на имейлите на Темур Ахмедов на неговата майка и юридическия ѝ екип, в хода на дело за обезщетение, което тя иска от неговия баща и нейн бивш съпруг, Ферхад Ахмедов –  известен руски олигарх и милиардер, чието нетно имуществено състояние се оценява на около 1,4 млрд. щатски долара. Искането е свързано с бракоразводното дело на Ахмедов и неговата бивша съпруга, като се смята, че имейлите могат да имат решаващо значение за преценката на съда по отношение на исканото от бившата му съпруга обезщетение в размер на 601 милиона щатски долара.

Татяна Ахмедова твърди, че бившият ѝ съпруг е прехвърлил активи на името на сина им Темур, за да избегне плащане по решение на лондонския съд по отношение на изплащане на обезщетение на нейно име в рамките на бракоразводното дело, което според нея е „напълно неудовлетворяващо“.

Американският съдия – магистрат Вирджиния М. Демарчи заяви, че е склонна да се съобрази с решението на лондонския съд, което позволява на бившата госпожа Ахмедова да докаже твърденията си чрез имейл кореспонденцията на нейния син в личната му поща в Gmail. Съдията казва, че предоставената от Google информация в хода на делото не трябва да надхвърля необходимата за разрешаване на съдебния процес.

Информацията от имейлите ще бъде използвана, за да се провери дали Темур, синът на Фархад и Татяна Ахмедови, в действителност е съдействал на баща си в неправомерното и измамно прехвърляне на активи и ако това се потвърди, то те ще имат доказателствена тежест за разрешаване на съдебния конфликт между двамата съпрузи, както става ясно от думите на самата Татяна Ахмедова.

Решението на Демарчи е последвано след претърсване на апартамента на Темур от правния екип на майка му, което е било упълномощено от лондонски съдия, който е обвинил сина ѝ, по образование финансист, в унищожаване на доказателства, според доклад в лондонския Times.

Представител на Темур Ахмедов заяви, че постановлението на американския съд е опит да се „намерят доказателства срещу него, които просто не съществуват.“

„В резултат на това в последното изслушване, майката на Темур се надява, Google да им даде възможност да прочетат съдържанието на стария имейл акаунт на Темур от гимназията“, заяви представителят в изявление по имейл. Той допълва още, че не разбира защо съдържанието на имейлите на Темур трябва да бъде предоставено на неговата майка и юридическия ѝ екип, а не директно на съда.

Google твърди, че съгласното действащото законодателство на САЩ е забранено разкриването на съдържание на имейли без изричното съгласие на собственика на даден акаунт.

Джули Е. Шварц, адвокат на Google, заяви пред Демарчи, че Google е изправена пред юридическа отговорност за неправомерно разкриване на лична информация, като според нея, ако компанията в действителност предостави съдържанието на имейлите, то това ще има значително по-широки последици от тези, които съдържанието ще има върху това конкретно дело.

Демарчи аргументира решението си като описва, че „поведението на Темур като цяло не е на сътрудничене на съда“, което е констатирано и в докладите на Британското съдебно производство.

„Google не посочва да има основания да се смята, че г-н Ахмедов не е собственик на имейл акаунтите, които следва да бъдат разгледани в рамките на дело, а самия той ясно и изрично е дал съгласието си за разкриване и разглеждане на онова съдържание от тях, което касае делото, в хода на съдебния процес“, пише Демарчи в доклада си.

Алберт Гидари от Центъра за интернет и общество на Станфордския университет казва следното:

„Никой не трябва да разглежда това решение на съда като отворена възможност за принудително разкриване на потребителското съдържание във всяко едно дело, без никакъв контрол. Напротив, решението на съдията по случая означава, че ако дадена страна по съдебен спор може да докаже собствеността върху даден акаунт и информацията, която се съдържа в този акаунт, може да изиграе важна роля в решаването на съдебния петитум, то тя може да получи съдействие в рамките на съдебното производство това да се извърши“, казва Гидари в имейл до редакцията на Bloomberg.

От медията са отправили искане за допълнителен коментар и към самата Google, но от компанията не са отговорили на запитването. На този етап без отговор остава и въпроса, как съдът ще се увери, че след като майката на Ахмедов и нейния юридически екип получат достъп до съдържанието на неговите имейли, те ще прочетат и използват само онази част от тях, която има значение и тежест върху разглеждания в рамките на делото казус. Ситуацията в действителност е живо предизвикателство за действащите закони и общоприети норми за поверителността онлайн и защитата на личното пространство и живот, в това число и в юридически ситуации, като ще следим случая и ще отразим, ако има развитие.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини