Google се опитва да осуети антимонополното разследване, инициирано от регулатора на ЕС, относно нейните дейности в областта на цифровата реклама, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информиран източник. Ако разногласията бъдат разрешени на този етап, компанията ще може да избегне продължителното детайлно разследване, което я заплашва с евентуална голяма глоба.

Антимонополните искове на ЕС вече са стрували на Google повече от 8 милиарда евро за последното десетилетие в три различни дела. Отделно е получила предписание да внесе промени в деловата си практика в частта, нарушаваща свободната конкуренция и монополизацията на пазара.

През юни Европейската комисия обяви началото на антимонополно разследване срещу Google, заради евентуално нарушение от страна на американския гигант на правилата на ЕС в областта на конкуренцията. Европейската комисия възнамерява също да се увери, дали Google не предпочита своите собствени услуги за медийна реклама при достъп до потребителските данни, в ущърб на конкурентните доставчици на рекламни технологии, рекламодатели и онлайн-издатели.

Източникът на Ройтерс е казал, че от Google са направили предложение на Европейската комисия за споразумение. Той е отказал да предостави подробности „поради деликатността на въпроса“.

Агенцията отбеляза, че все още не е известно дали изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Маргарет Вестагер (Margrethe Vestager) ще преговаря за споразумение. Обикновено такива преговори отнемат месеци или дори години, преди да се постигне споразумение. И няма никаква гаранция, че тези преговори няма да останат недовършени.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари