Google финализира придобиването на Fibit за 2,1 милиарда долара

0
161

Както стана ясно преди известно време, Google купува лидерът в производство на фитнес тракери Fitbit. Компанията обяви официално финализирането на придобиването в блога си тази сутрин. Сделката поставя Fitbit като още едно перо от притежанията на Google, а не на компанията майка Alphabet, подобно на организацията, която сме виждали до сега при закупуване на компании от страна на гиганта. Събощава се, че Google са похарчили 2,1 милиарда долара за фитнес компанията.

Хората веднага ще предпологат, че този рязък ход е в опит за засилване на разработките и популярността на Wear OS и вероятно ще бъдат напълно прави – по всичко личи, че точно това е целта. Рик Остерлох от Google SVP по въпросите за устройства и услуги каза, че покупката е „възможност да инвестираме още повече в Wear OS, както и да предложим на пазара изцяло нови и иновативни носими устройства“. Собственият софтуер на фитнес на Google също е приличен, но към момента значително изостава пред продуктите на вече бившия конкурент Fitbit и Amazon.

Защо Fitbit?

От хардуерна страна Google никога не са пускали смарт часовник с етикет „Произведено от Google“. Компанията е работила върху различни устройства през годините, но нито едно от тях не излезе на бял свят. Fitbit има много опит в продаването именно на хардуера, от който се нуждае Wear OS на Google на милиони хора. Както на софтуерни, така и на хардуерния фронт, Fitbit може да предложи наистина много на Google и по всичко личи, че сделката е добре премерена и оценена, а ползите от нея ще бъдат значителни.

Разбира се, придобиванията не трябва непременно да се празнуват. Fitbit беше основен играч на носимия пазар, който не беше обвързан с една от големите технологични компании. Сега Apple и Google, двете големи имена в технологиите, притежават най-популярните фитнес платформи. Fitbit казва, че „данните за здравето и здравето няма да се използват за реклами от Google“, но естествено хората все още ще бъдат загрижени.

Ако се интересувате само от това, че продуктите на Google стават по-добри, това вероятно е добра стъпка за Wear OS и всички носими от Google, които се носят по този начин. Google се бори изключително много на този пазар и Fitbit може да бъде огромна помощ. Само времето ще покаже.

Ако ви прави впечатление, по повод тази сделка не виждаме нито медийни изяви преди, нито някакво участие от страна на основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин. По-рано миналата седмица научихме, че те напускат ръководните си постове в компанията майка Alphabet и остават единствено с право на гласуване на борда. Дали напускането им е било предизвестно и именно поради това са решили да не се намесват в тази сделка?

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари