Google: широко разпространените изобретения на Apple трябва да се превърнат в стандарт

4
22

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук заяви, че иска компаниите да „разработват собствени технологии“ и че „Apple не е длъжна да бъде изобретателят на целия свят“.

Главният юрисконсулт на Google Кент Уокър обаче не е съгласен с това. Своето несъгласие той изразява в писмо, което е изпратил до Комитета по правните въпроси към Сената на САЩ. В него се казва, че търговските изобретения, които имат силно влияние върху потребителите, трябва да бъдат третирани като технически патенти.

Джон Пакцовски от ресурса All Things D тълкува думите на Уокър така:

„С други думи, според Google, има патенти, които са от ключово значение за стандартите, но също така има и патенти, които са от ключово значение от търговска гледна точка – патенти, които се отнасят до повсеместно разпространени технологии. Да се избегнат нарушения на последните е точно толкова сложно, колкото и на първите, и ако те са собственост на само една компания, това ще се отрази изключително пагубно върху конкурентния пазар и потребителите“.

Apple обаче съвсем не е съгласна с това. Главният юридически съветник на компанията от Купертино Брус Сюъл на свой ред също написа писмо до Комитета по правните въпроси, в което заявява, че фактът, че създадените от Apple технологии са станали толкова популярни, не означава, че те са станали и „стандарт“ и Apple трябва да издава лицензи на своите конкуренти за тяхното използване. Трябва да се отбележи, че Apple притежава огромен брой патенти, свързани с поти всички технологии, използвани в устройствата, работещи под управлението на операционните системи iOS и Mac OS X.

Из писмото на Брус Сюъл:

„Възможностите на iPhone съществено се различават от възможностите на обикновените телефони и са резултат от това, че Apple успя да пренесе своите иновативни решения в сферата на компютрите на пазара на мобилни телефони. Използването на iPhone за правене на снимки, обработка на файлове, видеоигри или работа в много други приложения няма нищо общо със стандартните протоколи. Apple е похарчила милиарди долари за научни изследвания при разработката на iPhone, а външните разработчици са вложили още повече за разработката на приложенията за него“.

И макар Тим Кук да твърди, че ненавижда съдебните процеси, той същевременно заявява, че „активно ще защитава изобретенията на Apple от копиране“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари