fbpx
20.2 C
София

Google ще деактивира някои от сървърите на Global Cache, които осигуряват ускореното зареждане на съдържание в Русия

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Някои руски интернет-провайдери са получили известие от Google, обявяващо прекратяване на договорите, предвиждащи използването на Google Global Cache сървърите. Те позволяват на доставчиците да ускорят времето за изтегляне на материалите, благодарение на „кешираното“ върху тях съдържание, предварително поискано от потребителите.

Според портала RBC предприетите мерки могат да засегнат компании, които са попаднали под антируските санкции. Някои експерти твърдят, че все още става дума за малки доставчици, чиято отделна поддръжка е просто обременителна за Google. Ростелеком, MTС и „МегаФон“ все още нямат информация за спирането на сървърите на Google, а други големи оператори отказаха коментар.

Известно е, че Google използва Global Cache сървъри в мрежите на доставчици по целия свят, което позволява да намали натоварването върху опорните мрежи и да осигури високоскоростен достъп до собствените си услуги като YouTube. Сървърите временно съхраняват предварително заявеното от потребителя съдържание, а други клиенти на доставчика могат да получат бърз достъп до него, което позволява ускоряване на цялостната глобална мрежа, а доставчиците намаляват разходите си и натоварването върху инфраструктурата.

Съобщава се, че в известие от дъщерната компания на Google Raiden Unlimited Company се казва, че сървърите се затварят „поради промяна в правната практика“. Малко вероятно е спирането да бъде пряко свързано с началото на производството по несъстоятелност на Google LLC в Русия – тази структура не ги обслужва и услугата се предоставя отделно и глобално.

Според експерти деактивирането на услугите на Google може да повлияе върху цената на интернет за крайните потребители поради нарастващите разходи на доставчиците. Вероятно е увеличаване на натоварването на мрежата и нарушаване на стабилността на каналите. Самият Google по-рано заяви, че официалното оттегляне на компанията от руския пазар няма да повлияе върху предоставянето на услугите на руските потребители – те ще получат достъп до безплатните YouTube, Gmail, Google Maps, Google Play, търсачката и други услуги.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини