Google ще инвестира 3 милиарда евро в европейски дата центрове

3
450

Главният изпълнителен директор на Google, Sundar Pichai, обяви, че компанията ще инвестира 3 милиарда евро в разширение на своя дигитален отпечатък в Европа. Това ще стане в следващите 2 години. Той обяви инвестицията с блог публикация и обща пресконференция с финландския премиер Antti Rinne в Хелсинки.

Google ще инвестира допълнителни 600 милиона евро в комплекса си в Хамина, Финландия. Това ще доведе общата инвестиция там до 2 милиарда евро – от 2009 година насам.

През май корпорацията обяви, че ще похарчи $670 милиона долара за нов дата център в комплекса в Хамина.

„Нашият комплекс в Хамина е значителен двигател за икономически растеж и възможности. Той служи като модел на устойчивост и енергийна ефективност за всичките ни дата центрове.“, пише Pichai.

Инвестициите на Гугъл в страната ще поддържат 4300 целогодишно заети работни места за следващите поне 2 години.

Тъй като центровете за информация изискват голямо количество електричество, Pichai отговори на някои притеснения на хората. Работи се върху минимизиране на влиянието върху околната среда. Половината от възобновяемата енергия, която Google придоби наскоро в сделка, ще е за Европа. Това ще се осъществи с пускането на 10 енергийни проекта за възобновяема енергия.

„Споразуменията ще дадат старт на строежа на енергийна инфраструктура в Европа за над 1 милиард евро. Говорим за морски проект за вятърна енергия в Белгия, 5 проекта за слънчева енергия в Дания, два вятърни проекта в Швеция. Във Финландия ще разработим два проекта за енергия от вятъра, което ще удвои нашия капацитет за възобновяема енергия в страната.“,  казва той.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари