Google ще инвестира 3 милиарда евро в европейски дата центрове

3
388

Главният изпълнителен директор на Google, Sundar Pichai, обяви, че компанията ще инвестира 3 милиарда евро в разширение на своя дигитален отпечатък в Европа. Това ще стане в следващите 2 години. Той обяви инвестицията с блог публикация и обща пресконференция с финландския премиер Antti Rinne в Хелсинки.

Google ще инвестира допълнителни 600 милиона евро в комплекса си в Хамина, Финландия. Това ще доведе общата инвестиция там до 2 милиарда евро – от 2009 година насам.

През май корпорацията обяви, че ще похарчи $670 милиона долара за нов дата център в комплекса в Хамина.

„Нашият комплекс в Хамина е значителен двигател за икономически растеж и възможности. Той служи като модел на устойчивост и енергийна ефективност за всичките ни дата центрове.“, пише Pichai.

Инвестициите на Гугъл в страната ще поддържат 4300 целогодишно заети работни места за следващите поне 2 години.

Тъй като центровете за информация изискват голямо количество електричество, Pichai отговори на някои притеснения на хората. Работи се върху минимизиране на влиянието върху околната среда. Половината от възобновяемата енергия, която Google придоби наскоро в сделка, ще е за Европа. Това ще се осъществи с пускането на 10 енергийни проекта за възобновяема енергия.

„Споразуменията ще дадат старт на строежа на енергийна инфраструктура в Европа за над 1 милиард евро. Говорим за морски проект за вятърна енергия в Белгия, 5 проекта за слънчева енергия в Дания, два вятърни проекта в Швеция. Във Финландия ще разработим два проекта за енергия от вятъра, което ще удвои нашия капацитет за възобновяема енергия в страната.“,  казва той.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Веско
Веско

Американците затягат здраво ,цифровата примка около шията на Европа с екологично добито въже. Европейска алтернатива на големите IT компании, явно няма да бъде допусната.

Хахаха
Хахаха

Това не са „американците“, Гугъл е глобална компания, дори можем да я наречем антиамериканска и антизападна. Няма никакви примки, служителите на Гугъл искат еднакво премахване на националните държави, както в Северна Америка, така и в Европа, така и по цял свят. Те искат глобален свят без граници. Гугъл е глобална компания! Джендър социалистите, които са й служители са работели по проекти свързани с Китайската освободителна армия и Китайската комунистическа партия-държава, но отказват да правят разработки за Пентагона или да работят с директори, които са били част от десни фондации. Служителите на Гугъл не носят американски знамена, нямат американското знаме по… Виж още »

Хman
Хman

Айде стига – слушали сме те…..пий хаповете и лягай!