Google ще плаща различно на дистанционните си служители

3
589

Технологичният гигант заяви, че ще определя заплатата на своите служители по региони, така че хората, напускащи скъпи градове като Сан Франциско, може да изпитат намаление в заплащането.

Във вторник Google пусна инструмент за своите служители, през който те могат да поискат промяна на офиса, в който работят, или да кандидатстват, за да станат напълно отдалечени служители, тъй като компаниите по целия свят се опитват да адаптират работната си сила в света след пандемията, и се опитват да създадат нови режими за управление на по-гъвкавата работна сила.

През месец май главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай обяви плановете, от които стана ясно, че 20% от служителите могат да работят постоянно от разстояние. Компанията заяви, че още 20% от служителите могат да работят в различен от обичайния им офис, а останалите 60% биха могли да работят от обичайния си офис няколко дни в седмицата.

Ако служителите на Google поискат прехвърляне в други кампуси, техните заплащания ще бъдат адаптирани към пазара на труда, цената на живот и икономическите стандарти в местния регион. За много служители, работещи в Сан Франциско или Ню Йорк, това може да означава намаление на заплатите, ако се преместят в други региони, както и обратното за служители, които искат да се преместят от региони с по-ниско заплащане. Новият инструмент, наречен Work Location Tool, ще покаже на служителите прогнози за това как заплатите им могат да се променят, ако се преместят в друг регион.

Представител на Google заяви, че компанията ще плаща и на служителите на върха възнаграждения, адаптирани към местния пазар. Представителят не отговори на допълнителни въпроси относно политиките за намаляване на заплатите или как прехвърлянето може да повлияе на бонусите.

„С новия режим на хибридна работа много повече служители обмислят къде да живеят и как да работят“, заяви представителят в изявление. „За да снабдим по-добре хората с информацията, от която се нуждаят, за да проучат възможностите си, ние създадохме инструмент, който ще позволи на всички служители да поискат преместване на ново място или отдалечена работа.“

Новият инструмент подчертава няколкото фактора, които компаниите трябва да вземат предвид, когато преминават към хибридни модели на работа. Гъвкавостта се превърна в ключов въпрос, тъй като компаниите се опитват да върнат служителите в офисите след повече от година работа от разстояние. Някои компании, като Reddit, обявиха, че няма да променят заплатите на служителите, ако се изнесат от скъпи райони като района на залива Сан Франциско или Ню Йорк.

Google беше една от първите големи компании, които оставиха масивната си база от служители да работи от вкъщи, когато пандемията от коронавирус се разрази. Компанията няма да изисква от служителите да се връщат в офиси поради каквото и да е основание до септември тази година.

Други технологични компании също преосмислят как може да изглежда работата в офиса след пандемията. Миналата година главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че гигантът в социалните мрежи ще позволи на някои служители да работят постоянно от дома си. Той каза, че около половината от работната сила на Facebook може да работи дистанционно през следващите пет до десет години. Twitter направи подобно съобщение, а главният изпълнителен директор Джак Дорси също разшири политиката на другата си компания, фирмата за мобилни разплащания Square.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари