Google ще поддържа Chrome Manifest V2 още една година

5
270

Google промени плановете си относно поддръжката на Chrome Manifest V2. Досега се значеше, че интернет гигантът ще прекрати поддръжката на предишния манифест през месец януари 2013 година, но сега в официалния сайт на Google можем да прочетем, че Manifest V2 ще се поддържа до месец януари 2024 година.

Да напомним, че манифестът на Chrome определя възможностите и ресурсите, които се предоставят на разширенията. Новият манифест е разработен в рамките на инициативата за засилване на информационната безопасност, конфиденциалността и производителността на разширенията. Главната цел на направените промени е опростяване създаването на безопасни и високопроизводителни разширения, както и усложняване на възможността за създаването на небезопасни и бавни разширения.

През месец януари следващата година в тестовите версии на браузъра Chrome от версия 112 нататък, които се разпространяват в каналите Canary, Dev, Beta ще започне експерименталното изключване поддръжката на предишната версия на манифеста. Но сега виждаме, че изключването на предишната версия на манифеста  от стабилните версии на Chrome се отлага с една година.

Основното недоволство на потребителите от новия манифест е срещу прекратяването поддръжката на блокиращия режим на работа на API webRequest, който вече може да работи единствено в режим на четене. Изключение ще бъде направено само за Chrome за предприятията (Chrome for Enterprise), в които досегашната поддръжка на API webRequest ще бъде запазена. Компанията Mozilla реши да не следва новия манифест и оставя във Firefox възможността за пълноценното използване на API webRequest.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари