Не е тайна, че света на открития код е в основата на настоящата технологична революция. Един от най-ярките примери за това е облака. И това всъщност би било достатъчно, за да се посочи колко всъщност са важни проектите с открита природа днес. Но за да продължи тази своеобразна революция е нужно тези решения да са надеждни и сигурни. Не е тайна обаче и друго. В света на корпоратокрацията днес, големите компании ревностно пазят зад лицензионни стени своята технология, а откритите проекти нерядко се поддържат от ентусиасти, които са отдадени над идеята, че еволюция със стени и прегради, няма как да бъде осъществена. Една от малкото корпорации днес, които знаят това, изглежда са Google, които нееднократно помагат за развитието на открития код – същият, който ползват в своите дейта центрове и който движи търсачката им.

Тази седмица, Google и Linux Foundation обявиха общ план да наемат на пълно работно време Густаво Силва и Нейтън Чанслър за осигуряването на поддръжката на сигурността на Линукс ядрото, съобщава ZDNet.

„При нас, в Google, сигурността е винаги първостепенен приоритет и ние разбираме критично важната роля, която тя играе за устойчивото развитие на софтуера с открит код“, пише Дан Лоренк, софтуерен инженер в Google при анонса на настоящата инициатива. „За нас е чест да подкрепим усилията на Густаво Силва и Нейтън Чанслър в работата им по подобряването на сигурността на Линукс ядрото“.

Работата на Чанслър ще е свързана с класификацията и поправката на всички слабости, открити в Clang/LLVM компилаторите, като заедно с това, той ще отговаря за установяването на CI (continious integration) системи, които да поддържат Clang и LLVM инструменти за компилиране.

Самият Чанслър, пише Стивън Вон-Никълс от ZDNet, работи по поддръжката на Линукс ядрото в последните четири и половина години. „Надявам се, че все повече хора ще започнат да използват инфраструктурния проект за компилиране на LLVM и ще допринасят с подобрения за него и ядрото. Ще е нужно време да бъде подобрена сигурността на Линукс за всички“, пише на свой ред Чанслър.

Що се отнася до Силва, той допринася за поддръжката на ядрото на Линукс вече дълги години, като първия пач, който издава за него е през 2010. Силва е активен член на програмата Kernel Self Protection Project (KSPP) и е един от най-активните разработчици, оказващи помощ в поддръжката на ядрото в последните четири години, а подадените от него различни корекции и кръпки датират от версия 3.16 на ядрото.

„Всички ние работим с цел изграждането на ядро с високо качество, което надеждно, гъвкаво и по-устойчиво на атаки всеки път. Посредством тези усилия, ние се надяваме, че хората, най-вече тези, осигуряващи поддръжка, ще признаят важността от приемането на промени, които ще направят техния код по-малко податлив на често срещани грешки“, споделя на свой ред Силва.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари