Google ще поправи дупката в режим „Incognito“, чрез която сайтовете ни засичат

1
498

Да, “Incognito” режимът на Chrome може и да пречи на другите потребители на компютъра ви да следят какво правите в Интернет, но се оказва, че сайтовете все още могат да ви засекат. От Google ще затворят тази дупка с пускането на версия 76 на Chrome в края на този месец.

Технологичният гигант обяснява, че някои сайтове могат да видят дали даден човек използва този режим. Става като направят проверка за наличието на FileSystem API на браузъра. Когато сме в този режим, интерфейсът е изключен, за да не оставя следи. Когато обаче недоброжелателните сайтове го потърсят, те виждат грешка, което е индикация за това в какъв режим сме ние.

От Google ще модифицират своя FileSystem API, така че сайтовете, които се опитват да го засекат, да не получават съобщение за грешка.

Новата версия на браузъра трябва да се появи на 30 юли

През февруари месец, компанията даде първи сигнал, че има какво да се промени.

“В Chrome ще работим над това да поправим настоящи или бъдещи функционалности, които позволяват засичането на режима “Incognito”.“

Вчера пък бяха публикувани данни от мащабно проучване. То установява, че 93% от 22484 тествани сайтове за възрастни проследяват потребителите си и предават информацията на трети лица. Авторите отбелязаха, че дори използването на incognito режим не може да предпази потребителя.

Новата промяна обаче няма да се хареса на някои сайтове

Със сигурност сте попадали на такива, в които имате право на четене на определен брой статии безплатно, а след това трябва да се абонирате. Те вече няма да могат да засичат дали потребителите им ползват такъв режим, за да четат безплатно.

Това е така, защото сайтовете разчитат на бисквитки, за да засичат колко от безплатните кредити сме употребили. Съответно, използвайки инкогнито, ние можем да опитаме да прескочим бариерата. Благодарение на гореспоменатата дупка обаче, ние можем да бъдем засечени и да бъдем призовани да посетим сайта в нормален режим.

Сега тази възможност ще бъде отнета

Google препоръчва на тези платформи да променят начина си на работа. Да изискват безплатна регистрация за преглед на каквото и да е съдържание – така ще потреблението на безплатните кредити ще се проследява по-лесно. Могат да намалят броя на безплатните статии като цяло. Могат да подсилят „стената“ между безплатните и платените потребители.

Посочват се, че някои сайтове правят обратното – повишават броя на безплатни статии, защото знаят, че винаги има хора, които да търсят заобикаляне на плащането. За сметка на това, така те стимулират останалите да се абонират, като им покажат малко повече от съдържанието си.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Kuzmanovv
Kuzmanovv

Как❔ги изброиха 🕵 22 … хил. сайта за възрастни 😀 …