Google ще спонсорира лов на тролове в интернет

2
27

Корпорацията Google обяви своята финансова и морална подкрепа за изследване, провеждано от учени от Университета на Илинойс в Чикаго, САЩ. В рамките на проучването специалистите планират да изработят методика за автоматично откриване на явно несъответстващи на действителността ревюта и коментари в глобалната мрежа. За целта авторите на проекта възнамеряват да идентифицират организирани групи интернет тролове, като системата постепенно трябва да се „научи“ да ги открива самостоятелно. След тяхното откриване тя ще блокира достъпа им до определени ресурси.

Единна методология за изчисляване на реално нанесените финансови загуби от такива коментари и ревюта все още не съществува, но самият факт на тези щети е очевиден и размерът му зависи от ресурса, на който е публикувано потребителското съдържание от такъв тип. Например, негативно мнение, в Amazon.com, може реално да повлияе върху продажбите на дадена компания или стока, но подобно влияние трябва да бъде „заслужено“. Подобни действия нанасят вреди и на потребителите, тъй като, въведени в заблуда от коментара, те се отказват от покупката на наистина нужен им продукт.

Първият прототип на такъв защитен алгоритъм е получил названието GSRank. Авторите му са уверени, че основните му принципи ще спомогнат да се създаде надеждна и ефективна система, която да открива и блокира троловете в глобалната мрежа. Алгоритъмът определя времето за публикуването на коментара и очаква появата на други подобни коментари в течение на няколко дни след публикуването на първия. Ако такива се появят, за системата това ще означава, че действа не самостоятелен трол, а група злоумишленици.

Освен ориентирането по признака време, алгоритъмът анализира и самото съдържание и степента на неговата девиация, т.е. отклонението му от съдържанието на останалите коментари с последваща поддръжка от организирана група. Тези групи обикновено копират откъси от текста в коментарите и използват едни и същи фиксирани фрази. И накрая, последната от изброените функции на алгоритъма е тази за изчисляване броя на членовете на организираната група. Този показател се определя, като се пресметне съотношението с преобладаващите „нормални“ коментари, които в своята съвкупност образуват единна тематична тенденция.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари