Google ще строи собствен летищен терминал

1
23
Три от водещите фигури в Google – Лари Пейдж, Сергей Брин и Ерик Шмид – възнамеряват да построят частен терминал на международното летище Mineta San Jose International Airport. За начинанието вече са закупени 29 акра земя, а стойността на проекта се оценява на 82 милиона щатски долара. При това изграждането на терминала ще бъде финансирано с лични средства на ръководителите на интернет-гиганта, а не от фондовете на Google.

Строителството ще стартира през февруари тази година и се очаква да приключи до края на 2015 година. Информацията потвърждава появилите се още през миналата година слухове, че Лари Пейдж, Сергей Брин и Ерик Шмид планират да изградят собствен терминал на международното летище в Сан Хосе. Най-вероятно терминалът ще се използва не само от въпросната „Света Троица“, а и от други „светила“ на Силициевата долина.В допълнение, до терминала ще бъде построен и хангар с пространство, достатъчно да побере до 7 лайнера с размерите на Boeing 737. Предвижда се пет от седемте места в него да бъдат запазени за Google, а останалите две ще се използват от други лица и компании, които могат да си позволят това. С реализацията на проекта ще се заеме известната архитектурна компания Gensler.

След построяването на терминала от ръководителите на Google той ще стане най-големият частен обект на въздухоплавателната инфраструктура в света. Бюджетът на град Сан Хосе ще получава от него около 3,5 милиона долара годишно под формата на аренден наем и данъчни постъпления.


В момента въздушният флот на Google е базиран на федералното летище „Мофет“. Договорът за наем на последното обаче изтича през следващата година и след дълги и тежки преговори беше взето решение той да не бъде продължаван.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Azhen
Azhen

Mineta San Jose , мда още от първите редове на статията става ясно какви услуги ще предлага това летище.